Nagyvilág

Győztek a tüntetők: lemondott a nepáli király

A nepáli király pénteken bejelentette, hogy átadja a hatalmat a politikai pártoknak, és felkérte őket, hogy nevezzenek meg egy új miniszterelnököt, véget vetve ezzel az önkényuralma ellne immár tizenhatodik napja tartó tüntetéseknek.

„A nepáli királyságban a végrehajtó hatalmat a mai naptól vissza kell adni a népnek” – mondta Gianendra király. Felkérte a hétpárti ellenzéki szövetséget, hogy minél előbb nevezzen meg egy új miniszterelnököt. Az uralkodó, aki tavaly februárban ragadta magához a teljhatalmat, nem fejtette ki, hogyan képzeli el a hatalomátadás folyamatát. A himalájai királyságban hetek óta zajlanak összecsapásokba torkolló, az uralkodó távozását követelő tiltakozó megmozdulások.


Több mint százezren tüntettek


Figyelmen kívül hagyva a hatóságok által elrendelt kijárási tilalmat, több mint százezren tüntettek a nepáli főváros, Katmandu peremvárosi kerületeiben pénteken, egy nappal azt követően, hogy a rendfenntartó erők tüzet nyitottak az uralkodó önkényuralma elleni tiltakozókra.


Három nagygyűlést tartottak pénteken, a tüntetetések tizenhatodik napján a Katmandut övező körgyűrűn, amely még belül esik azon a területen, ahol a kijárási tilalmat elrendelték. A térségben rendőrök százai sorakoztak fel páncélosok és teherautók kíséretében. Egyes tudósítások szerint ötvenezer ember gyűlt össze a főváros nyugati részében. Több tízezren tüntettek Katmandu déli, Kirtipur negyedében is.

Az összetűzéseknek már halálos áldozata is volt, ugyanis a nepáli király önkényuralma ellen lázadók közül csütörtökön a rendőrök legkevesebb 12 embert megöltek, több százan pedig megsérültek.

A Kínával és Indiával határos himalájai ország 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor a most lemondott Gianendra király magához ragadta a teljhatalmat, és korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a maoista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik