Nagyvilág

Erzsébet királynő 80 éves

Az 54 éve uralkodó II. Erzsébet értesülések szerint hamarosan kiköltözik a Buckingham palotából.

II. Erzsébet Anglia királynője, a Brit Nemzetközösség feje. 1926 április 21-én született Londonban. A yorki herceg és hercegné, a későbbi VI. György király és Erzsébet királyné első gyermeke. Elizabeth Alexandra Mary 1936-ban lett hercegkisasszony, amikor apja került a trónra. Alkotmánytörténetet és jogot tanult, készülvén majdani szerepére. 1947. november 20-án férjhez ment régi ismerőséhez (negyed-unokatestvéréhez), Philp Mountbattenhez, aki így lett Fülöp herceg Duke of Edinburgh. Első gyermekük Károly walesi herceg, 1948-ban született, majd őt követte Anna hercegnő 1950-ben.

VI. György király 1952. február 6-án meghalt, és így lánya lett a királynő. II. Erzsébet koronázására 1953. június 2-án került sor a Westminster apátságban. A ceremóniát már az egész világon közvetítette a televízió és a rádió. Trónra lépését követően még két gyermeke született, András és Edward herceg. A királynőnek ma hat unokája van. Mint uralkodó, Erzsébet királynő vezetője a Brit Tengerészetnek, Hadseregnek és Légierőnek. Sok hivatalos utat tett külföldre, és sok vendéget fogad országában. Hetente találkozik a miniszterelnökkel. Szenvedélyes lovas gyermekkora óta. Gyakran vesz részt lovas eseményeken mind Angliában, mind az Egyesült Államokban.

Egyik legismertebb alkotmányos kötelessége a törvényhozás ülésszakának megnyitása, amelyen elmondja évenkénti trónbeszédét.

II. Erzsébet egyébként kiköltözik a Buckingham palotából, és a windsori kastély lesz a rezidenciája. Információk szerint azért hagyja el a Buckhingham palotát, mert idős kora miatt nyugodtabb életre vágyik. Az uralkodóhoz közeli források szerint Erzsébet királyné csupán egy-két napot fog a palotában tölteni: minden kedden ott lesz majd és – ahogy eddig is – találkozik a miniszterelnökkel. Az angol királnyő egyre kevesebb nyilvános eseményen vesz részt: tavaly háromszáznegyvennyolcszor jelent meg a nyilvánosság előtt, míg 1996-ban ötszázkilencszer tette meg ugyanezt. Erzsébet 1937 óta csak egyszer, a II. világháború idején költözött ki egy időre a Buckingham palotából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik