Nagyvilág

Abbász a saját hivatalába kéri a palesztin segélyeket

Mahmúd Abbász elnök szerint "katasztrófába" torkollhat a Palesztin Hatóság tartós pénzügyi válsága, ezért azt javasolja a Hamasz-kormányt bojkottáló külföldi támogatóknak, hogy adományaikat közvetlenül az ő hivatalának küldjék. A kialakult válsághelyzetért az EU Izraelt tette felelőssé.

“Nem akarunk leragadni annál a kérdésnél, hogy miért nem érkezik a pénz a palesztin kormányhoz, miközben a nép éhen hal. Legyünk gyakorlatiasak: a fizetéseknek vagy legalább egy részüknek a lehető leggyorsabban meg kell érkezniük” – mondta az elnök.

“Én indokolatlannak tartom a segélyek leállítását. Ha (az adományozók) nem ismerik el a kormányt, léteznek más csatornák a segélyek folyósítására. A lényeg, hogy a palesztin nép megkapja azokat, és ne szenvedjen. A Palesztin Hatóság alkalmas a pénz fogadására” – jelentette ki Abbász a francia hírügynökségnek és a Le Monde című francia lapnak adott pénteki interjújában.

A palesztin elnök jelezte, hogy ezt a javaslatát már felvetette az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak, amelyek az Izraelt el nem ismerő, radikális Hamasz hatalomra kerülése óta leállították a palesztinok segélyezését. Hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatóság pénzszükséglete annál is égetőbb, mert mintegy 160 ezer közalkalmazott még a márciusi illetményét sem kapta meg.


Az EU Izraelt hibáztatja


Az Európai Unió tagadta pénteken, hogy főleg az uniós segélyek felfüggesztése sodorta pénzügyi válságba a Hamász vezette palesztin kormányt, Brüsszel szerint a csődhelyzet kialakulásáért sokkal inkább Izrael a felelős.


A Palesztin Hatóság finanszírozásában nem az Európai Bizottság hozzájárulása jelenti a legnagyobb tételt, hiszen a palesztin kormányzat által fizetett béreknek mindössze 10 százalékát fedezi az uniós pénz. Emma Udwin, az Európai Bizottság külügyi biztosának szóvivője kiemelte: igaz, hogy az unió nyújtja a legtöbb adományt, de a Palesztin Hatóság bevételeinek nem ez, hanem az Izrael által átutalt adók a legfőbb forrása.


Az izraeli kormány február közepén döntött úgy, hogy leállítja az adókból befolyó pénzösszegek havi átutalását a Palesztin Hatóságnak, és korlátozza a palesztinok utazási lehetőségeit. Izrael addig havonta mintegy 50 millió dollárt utalt át a palesztinoknak, ami a Palesztin Hatóság költségvetésének mintegy 30 százalékával volt egyenlő. A testület ebből fedezte a mintegy 140 ezer fős hivatalnoki gárda és a 60 ezer rendőr, illetve biztonsági ember fizetését.


Emma Udwin kijelentette, hogy a Palesztin Hatóság pénzügyi nehézségei túlnyomórészt az izraeli-palesztin konfliktusból és az utazási korlátozásokból fakadnak. A palesztin kormányzat kasszájából hiányzó összeg sokkal nagyobb annál, mint amennyit valaha is az EU adófizetőinek pénzéből finanszírozhatnának. “Önmagában a segélyezés nem tudja megoldani ezt a problémát”- mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik