Nagyvilág

Abbász megvétózta a Hamász-rendőrséget

Megvétózta a Palesztin Hatóság elnöke a Hamász-kormány döntését egy új fegyveres testület létrehozásáról, amelynek élére egy Izrael által körözött szélsőségest nevezett ki a belügyminiszter – közölték hivatalos források.

„Mahmúd Abbász elnök úgy gondolja, hogy Szaíd Szajjám belügyminiszter döntése jogszerűtlen és alkotmányellenes, és erről levélben tájékoztatta Iszmáil Haníje kormányfőt” – jelentette be Tajjíb Abdel-Rahmán, a Palesztin Hatóság főtitkára a sajtó képviselői előtt. Hozzátette, hogy az elnök hamarosan kihirdeti a kormánydöntést érvénytelenítő rendeletét. Palesztin biztonsági források szerint a rendelet szövegére előzőleg áldását adta a Palesztinai Felszabadításai Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottsága péntek késő délelőtt tartott ülésén.

A kormány „döntése egyértelműen törvénysértő és arra szolgál, hogy a Hamász és szövetségesei fegyveres csoportjait a Palesztin Hatóság törvényes fegyveres erejévé alakítsa át, ami súlyos belső konfliktusok előtt nyitna utat” – hangoztatta egy neve mellőzését kérő biztonsági illetékes. Az elnöki rendelet egyúttal hatályon kívül helyezi a belügyminisztérium különböző biztonsági szolgálatai, köztük az új fegyveres testület irányítására kiszemelt Dzsamal Abu Szamhadana „őfelügyelő” kinevezéséről szóló kormányhatározatot is. Szamhadana, a Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres szervezet vezetője a 2. helyen áll az izraeli hatóságok által terrortevékenység gyanújával körözött személyek listáján.

A Népi Ellenállási Bizottságok számos rakétatámadást követett el a zsidó állam ellen, és Izrael gyanúja szerint ez a fegyveres alakulat támadott meg 2003 októberében egy amerikai nagykövetségi gépkocsioszlopot is, megölve három amerikai biztonsági őrt. Az izraeliek kétszer már meg is próbáltak végezni vele, de nem jártak sikerrel. Kinevezése után pénteken több izraeli vezető is „célzott csapással”, vagyis likvidálással fenyegette meg. Szajjám belügyminiszter csütörtökön jelentette be a különféle milíciák önkénteseiből verbuválódó új rendőri erő megalakulását, amelynek feladatát a palesztin területeken uralkodó fejetlenség és zűrzavar felszámolásában, és a fennálló biztonsági erőknek nyújtott segítségben jelölte meg.

A meglévő palesztin biztonsági erők Abbász elnök, a januári választásokon vesztes Fatah vezetőjének fennhatósága alá tartoznak, és távolról sincs egyetértés a Hamász-kormány és az elnök között számos kérdésben. Abbász az Izraellel folytatandó tárgyalások híve, és a zsidó állam elismerésére próbálja ösztökélni a fegyveres harc megalkuvás nélküli folytatását, a megszállt palesztin területek erővel történő felszabadítását hirdető Hamászt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik