Nagyvilág

Nyilvánosságra került a guantánamói foglyok listája

Az amerikai kormány nyilvánosságra hozta szerdán a guantánamói támaszponton jelenleg vagy korábban fogva tartott személyek első hivatalos listáját. A Pentagon által közölt dokumentum 558 nevet tartalmaz.

A Pentagon által most közzétett listán szereplő személyeket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez és az afganisztáni tálibokhoz fűződő feltételezett kapcsolataik miatt zárták el a guantánamói támaszpont szigorúan őrzött fogolytáborában. A rabok túlnyomó része ellen még vádat sem emeltek hivatalosan.

A megnevezettek Afganisztánból, Szaúd-Arábiából és 39 további országból származnak. A legtöbben (132-en) szaúd-arábiaiak. Utánuk az afgánok következnek 125 fővel, majd a jemeniek 107 fogva tartottal. Európai államok polgárai is szerepelnek a jegyzékben – például brit, francia és belga állampolgárok. Sokan a most megnevezett foglyok közül négy évnél is hosszabb időt töltöttek el kényszerűen a guantánamói börtön rácsai mögött.

Két „ismert” név

Korábbról ismert nevek is szerepelnek a jegyzékben, köztük a muzulmán vallású ausztráliai David Hicksé. Róla sokat írt a korábbiakban az ausztráliai és a brit sajtó, és azon kevesek közé tartozik, akik ellen hivatalosan vádat emeltek. Emberölési kísérlettel, terrorista-összeesküvéssel és az ellenség segítésével vádolják. Hicks állítólag a tálibok oldalán harcolt 2001-ben, amikor amerikai–brit–ausztráliai erők megtámadták Afganisztánt, hogy elűzzék az al-Kaida terroristáinak otthont adó fanatikus szunnita muzulmán tálibokat, és felszámolják az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáborait.

Egy olyan szaúd-arábiai személy neve is fellelhető a listán, akiről az amerikai hatóságok szerint feltételezhető, hogy esetleg a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni terrortámadások végrehajtására kiszemelt terroristák közé tartozhatott, de végül is nem vett részt a végrehajtásban. A szeptember 11-i merényletekre szőtt összeesküvés egyik részvevőjének, a marokkói származású, francia állampolgárságú Zacarias Mossaouinak a perében, az egyik tanú vallomásában vetődött fel, hogy a szóban forgó szaúd-arábiai személy is tagja lehetett a szeptember 11-i támadások végrehajtására kijelölt terroristaosztagnak.

Az első hivatalos névjegyzék

A feltárt nevek többsége ismeretlen a közvélemény előtt. Korábban is megjelentek már névlisták a guantánamói foglyokról, de azok egyrészt nem voltak hivatalosak, másrészt nyilvánvaló volt részleges jellegük. Ezeket újságok, emberjogi szervezetek és jogászok állították össze. Az amerikai kormány a titkok sűrű ködébe burkolta a guantánamói fogolytábort, s csak azt a tíz személyt volt hajlandó megnevezni korábban, akik ellen hivatalosan vádat emeltek az amerikai igazságügyi szervek. Most egy szövetségi bíróság utasította az amerikai védelmi tárcát a névjegyzék közzétételére.

Továbbra is hiányzik kétszáz név

Jelenleg mintegy 490 foglyot őriznek a guantánamói fogolytáborban. A listán szereplő többi személyt időközben szabadon engedték vagy átszállították saját hazája valamely fegyintézetébe. Az amerikai hadsereg közlései szerint összesen 750 fogoly raboskodott eddig hosszabb-rövidebb ideig a guantánamói támaszponton, tehát a most nyilvánosságra hozott listát sem lehet teljesnek tekinteni, hiszen a jelek szerint hiányzik róla csaknem kétszáz név. Mindenesetre a Pentagon azt állítja, hogy a jelenleg is fogva tartott személyek mindegyikének a neve szerepel a listán.


Tekintse meg Ön is a névsort a http://www.defenselink.mil/pubs/foi/detainees/detainee_list.pdf internetes címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik