Külföld

Lemondott a Fehér Ház szóvivője

admin
admin

2006. 04. 20. 12:09

Lemondott tisztségéről Scott McClellan, az amerikai elnök szóvivője, aki Bush szerint maga döntött a visszavonulás mellett. Távozása annak a kormányzati stratégiának a része, melynek értelmében személyi változásokkal próbálják javítani Bush elnök mélységi rekordokat döntő népszerűségi mutatóját.

Bush elnök maga jelentette be szóvivője, Scott McClellan lemondását. Kijelentette a mellette álló McClellanról, hogy nehéz lesz őt pótolni, de ő döntött a távozás mellett és ő ezt elfogadja. Az új szóvivő személyét később jelentik be.

A leköszönő McClellan nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy több mint hét évig szolgálhatta az elnököt, abból két év és kilenc hónapot a Fehér Ház vezető szóvivőjeként. A texasi McClellant 2003 júniusában, három hónappal az iraki invázió után nevezte ki az elnök szóvivőjének a távozó Ari Fleischer helyébe, akinek addig a helyettese volt.


Személycserékkel a népszerűségért


Scott McClellan távozása annak az erőfeszítésnek a részét képezi, hogy személyi változásokkal, friss erők beállításával adjanak lendületet a kormányzati munkának és javítsák Bush elnök mélyponton lévő népszerűségi mutatóját.

A The Wall Street Journal szerdai számában közölt legfrissebb felmérés szerint az amerikaiaknak csak a 35 százaléka ítéli meg kedvezően az elnök tevékenységét, ami csak egy százalékponttal jobb, mint a mélypontot jelentő tavaly novemberi 34 százalék.


A pénzügyminszter lesz a következő?

A személyi változásokat az elnök új fehér házi irodavezető kinevezésével kezdte: Joshua Boltent, a fehér házi költségvetési hivatal igazgatóját helyezte ebbe a tisztségbe Andrew Card helyébe. Az így megüresedő költségvetési hivatal élére kedden az elnök Rob Portmant, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját állította.

A kereskedelmi főtárgyaló tisztségébe Portman eddigi helyettese, Susan Schwab lépett elő. Bush elnök kedden a találgatásoknak elejét véve leszögezte, hogy a személyi változások nem fogják érinteni Donald Rumsfeld védelmi minisztert, aki a helyén marad. Washingtoni lapok tudni vélik, hogy John Snow pénzügyminiszter is hamarosan távozni fog posztjáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.