Nagyvilág

Kína-Amerika csúcs: együttműködésről döntöttek

George Bush amerikai elnök csütörtökön fogadta vendégét, Hu Csin-taót a Fehér Házban, ahol színpompás katonai tiszteletadással fogadták. A találkozó barátságos, de súrlódásoktól sem mentes légkörben zajlott, a kínai elnök ellen számos helyen tüntettek.

Az északnyugati Seattle városában, a Boeing repülőgépgyártó vállalatnál és a Microsoft cégnél kezdte meg egyesült államokbeli látogatását a kínai elnök. Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnöki tisztségében most látogatott el először az Egyesült Államokba.

A találkozóra már tavaly szeptemberben sort akartak keríteni, de azt a Katrina hurrikán miatt elhalasztották. Kínai elnök utoljára 1997-ben járt az Egyesült Államokban Csiang Cö-min személyében.
Tüntetéssel fogadták

A Microsoft üzemének a kapuja előtt demonstrálók százai transzparenseiken az Internet-cenzúra beszüntetését, illetve a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték. Hu Csin-tao látogatása során találkozott Bill Gates-szel, a Microsoft alapítójával és elnökével is, akinek otthonában 600 fős vacsorán vett részt. A kínai elnök megerősítette, hogy országa szigorúan fellép az illegális szoftverkereskedelem és használat ellen.

Kína nagy súlyt helyez arra, hogy a világ lássa, elnökét kellő tisztelettel fogadja a világ első számú hatalma. Pekingben ezért elutasították, hogy Hu Csin-tao az amerikai elnök crawfordi birtokán töltsön el két napot és inkább az állami vizit mellett döntöttek. A vendéget 21 ágyúlövéssel és katonai tiszteletadással fogadták a Fehér Ház pázsitján, mielőtt megkezdték a tárgyalásokat az Ovális Irodában.

Vitás pontok

A ceremónia után a két államfő beszédet mondott az egybegyűlt meghívottak előtt. Bush elnök arra kérte kínai vendégét, vesse latba “tekintélyes befolyását” annak érdekében, hogy jelentős előrelépést érjenek el az észak-koreai nukleáris program körüli vitában, a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének útján.

Az amerikai elnök szólt a két ország gazdasági természetű vitáiról. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat és Kínát hatalmas óceán választja el, a globális gazdaság azonban összeköti és nagy lehetőségekkel kecsegteti a globális gazdaság. Tajvannal kapcsolatban Bush elnök megerősítette Washington “egy Kína” politikáját. Hangsúlyozta, hogy a fennálló helyzetet sem Kínának, sem Tajvannak nem szabad egyoldalúan megváltoztatnia. Felszólította vendégét, hogy javítsák az emberi jogok helyzetét – Kína jobban boldogulna, ha a népnek biztosítanák a gyülekezési, egyesülési és a vallásszabadságot.

Néhány perccel később a kínai államfő beszédét rövid, kínos közjáték zavarta meg: egy kínai asszony a népes hallgatóság között a Falunkung szekta üldözésének beszüntetését követelő jelszavakat kiáltozott, amíg a rendfenntartók el nem vezették. Hu Csin-tao nem szakította félbe beszédét. A Fehér Ház előtt tüntetők tiltakoztak a kínai emberi jogok megsértése ellen.

Stratégiai partner

Az Egyesült Államok kimondatlanul már-már stratégiai partnerként kezeli Kínát, erre utal, hogy igényt tart az együttműködésére az észak-koreai és iráni nukleáris ambíciók megállításában, mint ahogy a globális gazdaság stabilizálásában is, miközben a washingtoni kongresszusban erőteljes kétségeket táplálnak a pragmatista megközelítéssel szemben.

Az iráni kőolajat importáló Kína a Biztonsági Tanácsban ellenzi Washingtonnak azt a törekvését, hogy a testület hozzon szankciókat Irán ellen nukleáris programja miatt, amelynek a valódi célja az Egyesült Államok és szövetségesei szerint atomfegyver kifejlesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik