Külföld

Újabb gátszakadás Romániában

admin
admin

2006. 04. 20. 13:10

Valóságos ostromállapot alakult ki a Dunával határos romániai megyékben a folyamon levonuló árhullám elhúzódása és a belső folyóvizek egyidejű áradása miatt. Sokan az újabb gátszakadások ellenére sem hajlandók elhagyni házaikat, őket a hatóságok akár erőszakkal is kitelepíthetik.

A román katasztrófa-elhárítás illetékesei szerint továbbra is a Duna Dolj megyei szakaszán a legkritikusabb a helyzet. Itt a folyam áttörte a gátat, még mielőtt mesterséges rést nyitottak volna a védműveken. A gátak tervszerű megbontásával, az irdatlan víztömeg tervszerű lecsapolásával csökkenteni akarják az évtizedek óta gondozatlan védművekre nehezedő nyomást.

Csütörtök déli helyszíni jelentések szerint Báziásnál, a Duna román területre érkezésének pontján némileg tovább mérséklődött ugyan az árhullám vízhozama, de még így is eléri a másodpercenkénti 15 200 köbmétert. Ez a hatalmas víztömeg, amint elhagyja a vaskapui folyamszakasz sziklás hegyek közé szorított medrét, alább, a két nagy vízerőmű tárlói után, az olténiai és havaselvi síkságon évtizedekkel ezelőtt emelt földgátakat súlyos erőpróbának veti alá.
A földgátak több helyen annyira átáztak, hogy bármikor újabb buzgárok keletkezhetnek, átfolyások fordulhatnak elő, és gátszakadások léphetnek fel. Ezért a hatóságok elrendelték a legválságosabb bistreti térségben lévő falvak mintegy tízezer lakosának kitelepítését, ideiglenes, de biztonságos helyre menekítését.

Hétezren már elmenekültek

Calin Popescu Tariceanu kormányfő és a katasztrófaelhárító hatóságot irányító Vasile Blaga belügyminiszter szerdai helyszíni szemléjükön ismételten hangoztatták: az első számú feladat az emberéletek mentése, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, ami tavaly történt. Akkor az ország megyéinek háromnegyed részét sújtó árvízben 76 ember vesztette életét. Ezért most a katasztrófa-elhárítás erőinek – a gátak állandó felügyelete és erősítése mellett – fő feladatuk az emberek és legértékesebb mozdítható javaik mentése.

Csakhogy az érintett térség településeinek lakosai közül sokan nem hajlandók elhagyni házaikat, javaikat féltve az utolsó pillanatig ragaszkodnak otthonaikhoz. Ezért kilátásba helyezték számukra, hogy ha kell, erőszakkal is kitelepítik őket a bármelyik pillanatban bekövetkező gátszakadások nyomán fellépő hírtelen betörő víz elől. A legfrissebb adatok szerint már elmenekítettek az ár elől mintegy hétezer embert, víz alá került több mint 60 ezer hektárnyi terület, több mint 3300 lakóház, melyek közül csaknem 200 már össze is omlott.

Veszélyben az áramszolgáltatás

Csütörtökön megkezdték a Bechet nevű kikötőváros egyes negyedeinek kiürítését is. S ahogy halad az árhullám az Al-Duna felé, súlyosbodik a helyzet a Gruia-Calarasi, a cernavodai és a Braila és Galac közé eső szakaszokon. Brailan például már csak centiméterek hiányoznak ahhoz, hogy a megduzzadt folyam vize átbukjon a legmagasabb gátakon is. Galac egyik mélyebben fekvő negyedében a szakhatóságok kénytelenek voltak kikapcsolni az áramszolgáltatást, mert a buzgárok és a megnövekedett talajvíz a villanyhálózatot veszélyezteti. A Duna-delta több településén is készen állnak a lakosság kitelepítésére.

Közben az újabb esőhullám nyomán torkolati árvizek fenyegetnek a Zsil, az Olt, a Ialomita, a Szeret és más kisebb folyóvizek Dunába ömlésének térségében. De az erős esőzések miatt aggályos helyzet alakult ki az erdélyi folyók – a Maros, a Körösök, a Berettyó, a Szamos és az Olt felső szakaszának vízgyűjtő medencéjében is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.