Nagyvilág

Amnesty: 20 ezren siralomházban világszerte

Több mint 20 ezer halálraítélt várja világszerte, hogy "saját kormánya megölje" – áll az Amnesty International (AI) által a halálbüntetésről csütörtökön kiadott éves világjelentésben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely hosszú ideje küzd a halálbüntetés eltörléséért, a Londonban közzétett összefoglalóban azt írta: tavaly 22 országban legalább 2148 embert végeztek ki, 94 százalékukat Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban. Az AI felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ez is csak hozzávetőleges szám, mert több kormány, például Kínáé, nem hajlandó teljes statisztikát nyilvánosságra hozni a kivégzettek számáról.

Az AI rendelkezésére álló adatok azt mutatják, hogy tavaly 1770 kivégzést hajthattak végre Kínában, de a jelentés szerint a valós szám ennél kétségtelenül nagyobb: nemrég egy kínai jogi szakértő fedte fel, hogy 2005-ben hozzávetőleg nyolcezer embert végeztek ki az országban.

Halálbüntetés adócsalásért

A jelentés szerint Kínában, ahol a kivégzések 80 százalékát hajtják végre, 68 jogcímen lehet halálbüntetést kiszabni, köztük olyan, nem erőszakos bűncselekményekért is, mint az adócsalás, a sikkasztás és a kábítószerrel elkövetett visszaélés. Kínában ráadásul sokan összefüggést sejtenek a kivégzettekből kinyert, átültethető szervek kifizetődő kereskedelme és a halálbüntetés fenntartása között. A Brit Transzplantációs Társaság éppen a héten adott hangot azon gyanújának, hogy Kínában minden évben kivégzett elítéltek ezreiből operálnak ki és adnak el átültetendő szerveket.

Az AI tudomása szerint tavaly Irán volt az egyetlen ország, ahol olyanokat is kivégeztek, akik a bűncselekmény elkövetése, sőt a halálos ítélet végrehajtása idején is még kiskorúak voltak. Az Egyesült Államokban tavaly márciusban tiltották be a fiatalkorú bűnelkövetők kivégzését; korábban ez az ország világelső volt ilyen elítéltek halálos ítéleteinek végrehajtásában – áll a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik