Nagyvilág

Válságos árvízhelyzet Romániában

Rendkívül válságos helyzet alakult ki a dunai árvíz miatt Románia déli megyéjében, Doljban. Eddig már több mint hatezer embert kellett kitelepíteni, és még mindig félő, hogy a víz hatalmas területeket áraszthat el.

A legnagyobb küzdelem Bistret körzetében folyik, ahol katonák és csendőrök százai próbálták a helybéliekkel összefogva biztonságossá tenni a gátakat. Szerdára virradóra azonban e gát több helyen is átszakadt, a víz elöntötte a szántóföldeket és félő, hogy a védművek nem lesznek képesek feltartóztatni az áradást, ha a víz átbukik rajtuk. Bistretből ezért folytatódik az evakuálás, szerdán a déli órákig mintegy kétezer ember hagyta már el a lakhelyét.

Nem hagyják el otthonukat

A hírműsorokban megszólaltatott helyi lakosok közül azonban sokan nem hajlandók elhagyni a házukat. Ha a víz valóban elöntené az ottani vidéket, olyan falvakat is rendkívül súlyosan érintene a természeti csapás, mint Carna, Macesu de Jos és Plosca. További kilencezer embert figyelmeztettek arra, hogy baj esetén távozni kell lakhelyükről.

Tragikus állapotok vannak a Duna folyásának Bistrettől valamivel feljebb eső szakaszán, Rast község körzetében is. Itt a folyam már pénteken átszakította a települést védő töltést, az eleinte ötméteres rés később két kilométeresre szélesedett, az ár teljesen elöntötte Rastot és a közeli Negoit.

Raston jelenleg kétméteres vízben állnak a házak, több mint száz ház dőlt már össze. Innen több mint 4200 embert evakuáltak, nagy részük a Rast és Bailesti közötti autóút mentén elhelyezett katonai sátrakban lelt menedékre.

Újabb gátszakadástól tartanak

Veszélyhelyzet van a Duna keleti, alsó folyásánál is, Konstanca, Braila, Galac és Tulcea megyékben, ahol egész város- és falurészeket öntött el a gátakon átszivárgó víz. A legválságosabb napjait a Braila várostól délre fekvő Chiscani és környéke éli.

Ezen a helyen immár egy hét óta ötkilométeres szakaszon folyik éjjel-nappal a munka a gátak megerősítése érdekében. Ha ugyanis ott átszakad a gát, vagy azon átfolyik a víz, hatalmas területeket öntene el a folyó, és Braila kikötőváros egy része is víz alá kerülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik