Nagyvilág

Terroristaellenes akciót kezdett a francia és az olasz rendőrség

Tucatnyi embert őrizetbe vettek Franciaországban és Olaszországban annak a nagyszabású terroristaellenes akciónak a keretében, amelyet szerda reggel közösen indított a két ország rendőrsége annak érdekében, hogy az iszlámista terroristák pénzelését felszámolják.

A nagyszabású terroristaellenes akció keretében a két országban nyolc algériai és két olasz állampolgárt vettek őrizetbe – közölte a dél-olaszországi Nápoly rendőrsége. A francia fővárosban a nyomozáshoz közel álló források pedig arról számoltak be, hogy a dél-franciaországi Marseille-ben és környékén öt, Nápolyban és térségében pedig hat személyt állítottak elő.

Az őrizetbe vettek ellen európai elfogatási parancs volt érvényben. A hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy különböző bűncselekményekből, közöttük okirat-hamisításból származó bevételeikkel iszlámista terroristák tevékenységét pénzelték. A gyanúsítottak feltehetően kapcsolatban álltak az Igehirdetés és Harc Szalafista Csoportja (GSPC) nevű algériai terrorszervezettel, amely állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal ápol kapcsolatokat.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint a hatóságok látókörébe került személyek szinte heti rendszerességgel küldtek hamis iratokat turistabuszokon Nápolyból Marseille-be, hogy ellássák a dél-franciaországi hamisokirat-piacot. A francia és az olasz rendőrség egyéves nyomozást követően csapott le a gyanúsítottakra – fűzte hozzá az olasz hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik