Nagyvilág

Irán Moszkvában tárgyal az atomdossziéról

Magas rangú iráni delegáció érkezett szerdán Moszkvába, hogy tárgyalásokat folytasson az iráni atomprogram körül kialakult helyzetről.

Kevesebb mint huszonnégy órával azután érkezett az orosz fővárosba a Dzsavad Vaidi, az iráni legfelső nemzetbiztonsági tanács helyettes titkára által vezetett küldöttség, hogy Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és az uniós trojka (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) külügyminiszter-helyettesei az esetleges ENSZ-szankciókat illetően konszenzus nélkül álltak fel a tárgyalóasztal mellől. Az egyezséget azt hátráltatja, hogy többen, köztük Moszkva várni akar a büntetőintézkedések ügyével április 28-ig, addig, amíg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatótanácsa elé nem kerül az Iránról szóló újabb jelentés.

Meg nem nevezett iráni diplomáciai források közlése szerint Vaidi azt tervezi, hogy találkozók sorát bonyolítja le Moszkvában, de nem csak Oroszország, hanem az Európai Unió képviselőivel is. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter az állami rádióban azt mondta, hogy a küldöttség felvázolja Irán egyértelmű álláspontját, és megvitatja a lehetséges megoldásokat, amelyek elvezetnek egymás kölcsönös megértéséhez, amelynek alapja Irán nukleáris technológiához való jogának elismerése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik