Nagyvilág

Bush nem zárja ki az atomcsapás lehetőségét

Minden eshetőség számításba jöhet, még a nukleáris csapás is George Bush amerikai elnök szerint annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki.

A nukleáris csapás lehetősége is számításba jöhet George Bush amerikai elnök szerint annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki. Ám az Egyesült Államok továbbra is a nemzetközi diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít, hogy rávegyék a teheráni kormányt nukleáris ambícióinak a feladására. Bush elnök a Fehér Ház rózsakertjében beszélt erről újságírók előtt.

A kérdésre, hogy Washington tervez-e atomcsapást iráni földalatti nukleáris létesítmények ellen, Bush elnök a szokásos megfogalmazással válaszolt: „Minden opció az asztalon van”, vagyis nem zárta ki egy ilyen döntés lehetőségét.

Kínai és orosz ellenállás

Bush-elnök közölte, hogy Irán ügyét fel fogja vetni Hu Csin-tao kínai elnöknek is csütörtöki fehér házi találkozójukon. Kína és Oroszország ellenzi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat hozzon Irán ellen, amely a múlt héten először állított elő dúsított uránt, és a jövőben az urándúsítást ipari méretűre akarja kibővíteni – teheráni állítások szerint békés célú energiatermeléshez.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei szerint Irán valójában atomfegyver kifejlesztésén mesterkedik. Az amerikai kormány úgy látja, a BT-nek határozott választ kell adnia Teheránnak, mert semmibe veszi a nemzetközi közösség követeléseit.

Bush-elnök más kérdésekre válaszolva határozottan elítélte a hétfői tel-avivi terrorista merényletet. Az elnök visszafogottságra buzdította Izraelt, a palesztinokat pedig – mindazokat, akik szeretik a békét – arra szólította fel, hogy álljanak a sarkukra, és utasítsák el az „igazságtalan és szükségtelen” erőszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik