Nagyvilág

Ismét fenyegetőzik az iráni elnök

Kézlevágással fenyegetett meg az iráni elnök kedden minden agresszort, amely az atomprogramja miatt a nemzetközi közösséggel vitában álló országára törne, és ragaszkodott ahhoz, hogy az iráni hadsereget a legkorszerűbb technológiával szereljék fel.

Mahmúd Ahmadinezsád a hadsereg napja alkalmából Teheránban egy katonai díszszemle résztvevői előtt hangsúlyozta: az iráni katonák a világ egyik legerősebb hadseregének tagjai, mert „Istenre támaszkodnak”. „Irán ellenségei ismerik a bátorságotokat, hiteteket és az iszlám melletti elkötelezettségeteket; Irán erős hadsereget hozott létre, amely képes erőteljesen megvédelmezni az iráni nemzet politikai határait és egységét, levágni bármilyen agresszor kezét, és a homlokukra tűzni a becstelenség jelét” – hangoztatta.

Ahmadinezsád többek között úgy vélekedett, hogy az iráni hadsereget a legkorszerűbb eszközökkel kell felszerelni, és a haderőnek állandó éberséget kell tanúsítania; az iráni hadsereg mindazonáltal a békét fogja szolgálni, nem jelent fenyegetést egyetlen országra nézve sem.

Az elmúlt időben egyre növekszik a feszültség Irán és a nemzetközi közösség között Teherán vitatott nukleáris tevékenysége miatt. Az Egyesült Államok, Izrael és Franciaország azzal vádolja Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit iráni részről tagadnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa április végéig adott időt Teheránnak urándúsító tevékenysége befagyasztására. Teherán egy hete viszont bejelentette, hogy sikerült az atomerőművekben való használhatóság szintjéig – 3,5 százalékig – uránt dúsítania, s folytatja a munkát az ipari méretű urándúsítás érdekében. Ahmadinezsád azóta minden korábbinál kihívóbb hangnemben védelmezi az atomprogram folytatására vonatkozó iráni döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik