Nagyvilág

A Vajdaságban gátszakadástól tartanak

A vajdasági árvízvédelmi szakemberek a Tisza dunai torkolatához közeli folyószakaszra összpontosítják minden figyelmüket, mivel fennáll a veszély, hogy a Magyarország felől érkező újabb árhullámot már nem bírják ki az erősen felázott gátak.

A Tisza vajdasági szakászán, Törökkanizsánál (Novi Knezevac) egy nap alatt húsz centit emelkedett a vízszint, hétfőre elérte a 905 centis abszolút csúcsértéket. A dunai torkolatnál fekvő Titelnél két centit emelkedett az áradat, 818 centis mindenkori csúcsértéket mértek hétfőn.


A vajdasági vízgazdálkodási vállalat úgy fogalmazott tájékoztatójában, hogy a Magyarország felől érkező újabb árhullám miatt “valós a gátszakadás veszélye” a Tisza alsó szakaszán.


A tiszai árvíz “másodlagos” hatásaként víz alá kerültek hétfőre Nagybecskerek (Zrenjanin) egyes részei: a folyó a Tisza-Duna-Tisza csatornán át megemelte a Begej szintjét, a folyócska pedig kilépett a medréből a bánáti városnál.


A többi szerbiai folyó vízszintje stagnál vagy apad. A Duna Veliko Gradisténél és Galambócnál (Golubac) tetőzik. A folyam Belgrádtól lejjebb lévő szakaszánál több száz falusi ház került víz alá. A folyam elöntötte az egyik legnagyobb középkori európai vízi erődítményt, a szendrői (Smederevo) várat. Belgrádnál apadásnak indult a Duna, de továbbra is víz alatt áll több alacsonyan fekvő belvárosi és Száva menti utca. A vízügyi hatóságok szerint az apadás következtében tartani lehet attól, hogy a part mentén földcsuszamlások következnek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik