Külföld

Tartósan magas olajárat okoz az iráni atomválság

admin
admin

2006. 04. 14. 16:42

Londoni elemzők szerint most már "irreális" az iráni atomválság "jóindulatú" rendezésében bízni, ezért tartósan és magasan 70 dollár feletti olajárra kell számítani.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közlő háza legfrissebb elemzésében azt írta: az évek során felhalmozódott bizalmatlanság, a kapcsolatok és a pontos hírszerzési adatok hiánya a kölcsönös meg nem értés olyan környezetét teremtette meg, amely táptalaja a súlyos politikai hibáknak mindkét oldalon.

Ennek következtében az álláspontok éppen egymással ellentétesek. Az iráni kormány úgy tartja, hogy bármiféle konfrontáció saját hazai és térségi pozícióját erősíti, az ügyben kulcsszerepet játszó külföldi kormányok szerint ugyanakkor éppen a diplomáciai vagy katonai konfrontáció az erősödő iráni térségi hegemónia visszaszorításának egyetlen módja, áll a Barclays Capital londoni elemzésében.

„Irreális” a békés megoldás?

A ház szerint ebben a helyzetben a “jóindulatú” megoldással számoló forgatókönyvek irreálissá váltak, és a fő kérdés a “nem jóindulatú” megoldások időzítése és kiterjedése.

Az elemzés szerint voltak olyan piaci vélemények, hogy a zökkenőmentes megoldás az alapeseti forgatókönyv, amelyben szinte zéró a katonai beavatkozás esélye, és az egész ügy egyetlen színtere az ENSZ Biztonsági Tanácsa lesz. A legutóbbi hét eseményei nyomán azonban most már a piaci várakozásokban is megjelent a kellő realizmus, fogalmaznak a Barclays Capital elemzői.

A jelentés szerint a cég a geopolitikai környezet forróvá válása nélkül is arra számított, hogy az olajár előbb-utóbb tartósan 70 dollár fölé kerül. Mivel azonban az iráni, valamint az iraki és a nigériai helyzet is már tényleges és jövőbeni potenciális ellátási oldali fennakadások okozója, a tartósan és jelentősen 70 dollár feletti olajár kialakulásának esélye még sokkal magasabb, áll a londoni befektetési bank elemzésében.

A jelentéshez fűzött egyik árfolyamgrafikon kimutatja, hogy a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajféle határidős árfolyamgörbéje a mostantól számított második legközelebbi, valamint a huszonkilencedik hónap között folyamatosan 70 dollár feletti olajat áraz.

Eleinte nem reagált a piac

A Barclays Capital március végi hasonló elemzésében érezhető csodálkozással még azt írta, hogy az olajpiac rendre nem árazza az iraki és az iráni fejlemények, a mind erősebb kínai kereslet, valamint az új amerikai hurrikánszezon kockázatait, jóllehet ez utóbbi már a narancslé árupiaci határidőinek árfolyamában is megjelent.

Abban a jelentésben még az állt, hogy a piac csaknem teljesen elfeledkezett főleg Irakról és Iránról, és – jóllehet az olajárat nemigen lehet érdemben összetevőire felbontani – arra a kérdésre, hogy az árfolyam mekkora geopolitikai kockázati prémiumot tartalmaz, a válasz gyakorlatilag csak az lehet, hogy szinte semennyit. Az olajár azóta Londonban – épp ezen a héten – túllépte a 70 dollárt.

Katonai beavatkozással számolnak

Független londoni elemző házak már jó ideje valós lehetőségként számolnak az iráni katonai beavatkozással. Ezek közé tartozik az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző intézete, amely nemrég Londonban kiadott világgazdasági elemzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy katonai akcióba torkollik az iráni atomprogram feletti vita, s ezért meredeken megemelte idei olajárjóslatát, rövid távra nem zárva ki a 100 dolláros hordónkénti olajárat.

A Barclays Capital a súlyosbodó olajpiaci kockázatok miatt már egy év eleji jelentésében 7 dollárral 68 dollárra emelte a West Texas Intermediate-re szóló 2006-os, egész évi átlagos olajár-jóslatát, és ezen belül az idei negyedik negyedévre 72,20 dolláros átlagár-előrejelzést adott.

Nem sokkal korábban egy másik nagy londoni befektetési ház, a Goldman Sachs is jelentősen, 4,50 dollárral 68,50 dollárra emelte idei átlagos olajár-jóslatát a WTI-olajfélére, és ezen belül ennek a cégnek az elemzői is 70 dollár feletti negyedik negyedévi átlagot valószínűsítettek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.