Külföld

Rumsfeld lemondását követelik

admin
admin

2006. 04. 14. 09:33

Újabb nyugalmazott amerikai tábornokok követelték csütörtökön Donald Rumsfeld védelmi miniszter lemondását, akit az Irakban kialakult káosz fő felelősének tartanak.

Charles Swannack tábornok, aki az amerikai hadsereg egyik elit alakulatát, a 82. légi deszant hadosztályt vezette Irakban, a CNN hírtelevízióban úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak új védelmi miniszterre van szüksége, mert a Pentagon jelenlegi első embere túlságosan sokat vállal magára, és semmibe veszi azokat a tábornokokat, akik ténylegesen vezetik a haderőket.

Hasonlóan nyilatkozott John Riggs tábornok az amerikai országos közszolgálati rádióban. Ő úgy látja, hogy Rumsfeldnek köszönhetően „arrogáns” légkör alakult ki a Pentagon civil vezetői között a katonákkal szemben. „Csak akkor veszik figyelembe a katonák tanácsát, ha az megfelel az ő programjuknak. Ez tévedés, és éppen ezért Rumsfeldnek le kell mondania” – mondta Riggs.

Előzőleg már négy nyugalmazott amerikai tábornok is támadta Rumsfeldet, akik egyaránt bírálták a miniszter vezetési stílusát. Valamennyien a közelmúltban vonultak vissza a szolgálattól, és valamennyien részt vettek valamilyen módon az iraki háborúban: John Baptista vezérőrnagy az első gyalogsági hadosztályt vezette Irakban, Greg Newbold a tengerészgyalogosok parancsnoka volt, Paul Eaton az iraki biztonsági erők kiképzését irányította, míg Anthony Zinni a közel-keleti térségért felelős amerikai középső parancsnokság vezetője volt.

A Fehér Ház kiállt a 73 éves védelmi miniszter mellett. Scott McClellan szóvivő csütörtökön újságírók előtt kijelentette: George Bush amerikai elnök úgy gondolja, hogy Rumsfeld „jól végzi a dolgát”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.