Nagyvilág

Mindennap szeptember 11-ét szeretne a merénylő

Zacarias Moussaoui, a terrortámadások egyetlen vádlottja nem érez megbánást a csaknem háromezer ember életét kioltó egyesült államokbeli terrortámadásokért, és azt szeretné, ha mindennap 2001. szeptember 11. lenne.

A 37 éves algériai születésű francia állampolgár, pénteki lapbeszámolók szerint vallomásában kérdésekre válaszolva tette ezeket a kijelentéseket, és azt is mondta, hogy bárhol, bármikor kész amerikaiakat ölni, még a börtönben is. Azért gyűlöli Amerikát, mert támogatja Izraelt. „Önök a kígyó feje számomra. Ha el akarjuk pusztítani a palesztinai zsidó államot, önöket kell először elpusztítanunk” – fejtegette.

Egy ízben felvetette, cseréljék ki, ha valahol valamikor amerikai katonát rabolnának el. Moussaoui arról az álmáról is beszámolt, hogy George Bush elnök szabadon fogja engedni. Cáfolta a beszámíthatatlanságával érvelő kirendelt ügyvédjeit, és nemmel felelt a kérdésre, hogy őrült-e. Nem akar meghalni, harcolni akar 0 mondta. A vádlott vallomásának első részében a védelmére kirendelt ügyvédeket ócsárolta.

Moussaoui a terrortámadások idején börtönben volt, a vád képviselői szerint azonban rászolgált a méreginjekcióra, mivel tudta, mire készülnek a terroristák, mégis elhallgatta azt a hatóságok előtt, így közvetlenül is felelős az áldozatok haláláért. Az esküdtszék a minap úgy határozott, hogy a vádlottra alkalmazható a halálbüntetés, de csak később – a vád és a védelem érveinek fényében – dönti el, hogy ténylegesen is kiszabja-e rá ezt a büntetést, vagy pedig csak életfogytiglani börtönre ítélje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik