Nagyvilág

Készenléti állapot a Duna teljes romániai szakaszán

A bukaresti szakhatóságok és hírforrások által történelminek nevezett dunai árhullám miatt pénteken is ülésezett az országos katasztrófaelhárító hatóság Traian Basescu államelnök és Calin Popescu Tariceanu kormány részvételével.

Az ülés után Vasile Baga belügyminiszter elmondta: az áradó Duna gyakorlatilag kisebb-nagyobb mértékben máris érintette a folyammal közvetlenül határos mind a 12 romániai megyét, ezért az országos katasztrófaelhárító hatóság e megyékben elrendelte a másodfokú készültségi állapotot. A román belügyminiszter emlékeztetett rá, hogy amióta a Duna-menti országokban mérik a Duna vízszintjét, l895. április 17-én mérték a folyam legmagasabb vízhozamát. Akkor másodpercenkénti 15 900 köbmétert mértek a Duna vaskapui szakaszán. „Sajnos, úgy néz ki, hogy a folyam a romániai szakaszán most is elérhetjük ezt a hozamot” – mondta Blaga.

A román belügyi tárca vezetője ismertette a dunai árvíz eddigi, egyelőre még csak ideiglenes mérlegét: az érintett területeken kilakoltattak 532 személyt, mert lakóházak százai kerültek víz alá. A legtöbb embert, 396 személyt Krassó-Szörény megyében kellett kilakoltatni, mert egy helyi jelentőségű kisebb folyóvíz a heves esőzések nyomán kilépett medréből, elöntött három kisvárost és 36 községet, víz alá került 1266 gazdaság. Az itteni árvíz 12 kilométeren elöntötte a Temesvár és Resica közötti főutat, víz alá került körülbelül 350 kilométeren több alsóbb rendű út, csaknem három ezer hektárnyi mezőgazdasági terület. Csaknem száz embert kellett kitelepíteni Dolj megyében is, további kitelepítések történtek Tulcea és Mehedinti megyékben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik