Nagyvilág

Csillapodik az olasz vita a választásokról

Végéhez közeledik az olaszországi választások eredménye körül dúló vita, miután pénteki sajtóhírek szerint a részleges újraszámlálás sem befolyásolhatja érdemben a voksolás kimenetelét.

Valószínűleg a szavazatok részleges újraszámlálása sem hoz érdemi változást az olaszországi választások kimenetelét illetően. Az ellenőrzésre azért került sor, mert Silvio Berlusconi miniszterelnök, a 2001 óta kormányzó jobboldali koalíció vezetője nem volt hajlandó elismerni a kormányerők vereségét, amely az elképzelhető legkisebb arányú volt. Ehelyett választási csalásról, majd szabálytalanságokról, rendellenességekről beszélt, és 1,1 millió szavazólap újraszámlálását követelte.

Utóbbit azonban Carlo Azeglio Ciampi köztársaság elnök nem támogatta, így csak mintegy 83 ezer szavazólapot ellenőriznek utólag az illetékes szervek; ezek közül 43 ezret a képviselőház, 40 ezret pedig a szenátus jelöltjeire adtak le a választópolgárok. Alaki hibák és bizonytalanságok miatt a lapok először az érvénytelen voksok közé kerültek; a felülvizsgálat célja annak megállapítása, vajon besorolhatók-e mégis egyik vagy másik tömb (a Berlusconi- vagy a Prodi-tábor) szavazataihoz.

Nem változik az eredmény


A képviselőházi erőviszonyokon azonban a felülvizsgálat eredménye sem fog változtatni – írta pénteki számában a La Republica. A római újság értesülése szerint nem 43 ezer, hanem legföljebb négyezer képviselőházi szavazólapot kell újból megvizsgálni. Ezek pedig “semmiképpen sem befolyásolhatják az áprilisi 9-10-i választások kimenetelét, amelyeknek során a balközép szövetség képviselőházi listája 25 ezerrel több szavazatot kapott” – írta a lap. Rejtélyesnek nevezte egyben, miért röppent föl a hét közepén a hír több tízezer megvizsgálandó szavazólapról.

Az olasz sajtó eközben Berlusconi stratégiáját boncolgatta, nyugtalanságának adva hangot a választásokat követő “pókercsata” következményeit illetően. A torinói La Stampa a bukott kormányfő “mérgezett lövedékeiről” írt bíráló hangú vezércikkében, Berlusconi választási csalást emlegető szavaira utalva. “Visszataszító látni, hogy maga a kormányfő mérgezi a légkört, elhintve a mutyizás gyanúját” – írta a FIAT konszernhez közel álló újság.


Elszigetelődhet Berlusconi


Berlusconi keddi és szerdai húzásait “a cavaliere utolsó blöffjének” minősítette a La Repubblica, amely szerint nem kétséges, hogy a Prodi vezette tömb győzött a választásokon. Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap szerint ha Berlusconi attól tart, hogy “útközben elveszett néhány, reá leadott érvényes szavazat, s ennek utána akar járni, ezáltal mintegy megfosztja a legitimációtól Prodit, nem ismervén el az urnáknál kialakult eredményt. Itt húzódik a választóvonal a normális, bár szokatlan újraszámlálás és a demokratikus egyensúlyok elleni támadás között” – mutatott rá a gazdasági lap vezércikkírója. A balközép párt vezetői is furcsállják, hogy a választás tisztaságáért felelős belügyminiszternek kétségei merülnek fel saját adminisztrációját illetően.

Úgy tűnik, Berlusconi egyre inkább elszigetelődik koalíciós partnereitől, akik már nem táplálnak reményt a győzelmet illetően, és szeretnék, ha a kormányfő „feladná a harcot”. Az új kabinet beiktatása körülbelül egy hónap múlva esedékes. A világ vezetői közül sokan, köztük Angela Merkel is gratulált már Prodinak, az Egyesült Államok azonban még a végső eredményekre vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik