Nagyvilág

Berlusconi közös gondolkodást kért Proditól

Silvio Berlusconi olasz kormányfő pénteken közölte: továbbra sem ismeri el választási vereségét, egyúttal „közös gondolkodást”, megegyezést javasolt Prodinak abban a nyílt levélben, amely a Corriere della Sera című napilapban jelenik meg szombaton.

Romano Prodi, a baloldali szövetség vezére ezzel szemben arról beszélt, hogy „véget ért egy különös színjáték”. A parlamenti választásokon győztes középbal Unió vezetője néhány órával azután nyilatkozott, hogy a belügyminisztérium radikálisan csökkentette az olasz választások újraszámolásra váró, vitatott szavazatainak számát.

A minisztérium nyilatkozata szerint hibát követtek el a kérdéses szavazólapok számának becslésekor. Így nem 43 ezer, hanem csak 2131 képviselőházi és 3135 szenátusi szavazat utólagos ellenőrzésére kerül sor. A hibát a bejelentés alapján az okozta, hogy egyes körzetekben az érvénytelen szavazatokat is hozzácsapták az újraszámolásra kijelölt szavazólapokhoz.

A két választási szövetségre leadott szavazatok különbsége mindössze mintegy 25 ezer, így Berlusconinak még volt halvány reménye arra, hogy a javára billenjen a mérleg. A kormányfő azonban a saját belügyminisztériuma által bejelentett hiba után sem hajlandó elismerni ellenfele győzelmét. „Folytatni fogjuk. Ellenállunk” – jelentette ki péntek este Berlusconi római rezidenciája előtt.

A kormányfő „közös gondolkodást” javasolt Romano Prodinak a Corriere della Sera című napilapban szombaton megjelenő nyílt levelében, amelynek szövegéből az ANSA hírügynökség idézett. „A népakarat kinyilvánítása alapján nincsenek se győztesek, se vesztesek” – írja Berlusconi, aki támogatottságát 50 százalékosra becsüli a levélben .Silvio Berlusconi ezért a baloldali Unió vezetőjét, az Európai Bizottság volt elnökét „új megoldásokról való közös gondolkodásra” szólítja fel, és „részleges, időben korlátozott megegyezést” szorgalmaz a levélben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik