Nagyvilág

Nagy-Britannia: törvény a terror ellen

Életbe lépett csütörtökön az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai viharaitól kísért brit terrorellenes törvényszigorítás, amelynek alapján akár a terroristák szóbeli méltatásáért is börtönbe lehet kerülni.

A csütörtökön életbe lépett, a felsőház által összesen ötször visszadobott törvényszigorítással – amely a 2000-ben kelt terrorellenes törvényt módosítja – a terroristák szóbeli méltatásán kívül bűncselekménnyé vált a terroristajelöltek kiképzése, a részvétel ilyen kiképzésen, terrorcselekmények előkészítése és tervezése, valamint a terrorizmusra uszító irodalom terjesztése is.

Az új jogszabály a kiemelten védett stratégiai létesítményekbe – például atomerőművek, repülőterek területére – történő illetéktelen behatolást is a terrorellenes törvény hatálya alá sorolja.

Nehéz viták

A tavaly július 7-i, 56 emberéletet kioltó londoni öngyilkos merényletek után beterjesztett drákói szigorítási csomaggal a brit kormány tavaly novemberben súlyos vereséget szenvedett el az alsóházban. Ott ugyanis a kormánypárti képviselők is fellázadtak azon cikkely ellen, amely két hétről 90 napra terjesztette volna ki a terrorkapcsolatok vádjával őrizetbe vettek vádemelés nélküli fogva tartásának maximális idejét.

Ezt az időszakot végül 28 napra csökkentették, és a szűkített tervezet végül átment. A Lordok Háza azonban tovább csonkította a módosítási javaslatot, kiemelve belőle a terroristák és a terrorcselekmények dicsőítésének büntethetőségéről szóló részt. Ezt azzal indokolta, hogy ez így túl lazán megfogalmazott törvényi szankció, ami emberi jogi aggályokat vet fel.

A javaslat visszakerült az alsóházba, amelynek képviselői – jóllehet a kormány tartott egy újabb lázadástól – február közepén a kabinet által beterjesztett szöveget hagyták jóvá, vagyis visszaiktatták a tervezetbe a terrorcselekmények és elkövetőik dicsőítésének bűncselekménnyé nyilvánítását.

Emberi jogi aggályok

A törvényt még annak végső, szelídített formájában is folyamatosan bírálják emberi jogi szervezetek. Azzal érvelnek, hogy a jogszabály szerintük változatlanul túl széles körűen értelmezhető megfogalmazásai alkalmasak a szólás-, a vélemény- és a mozgásszabadság hatósági korlátozására.

Az ügynek különös aktualitást adott az a hatalmas belpolitikai vihart kavaró, február eleji londoni muszlim tüntetés, amelynek részvevői a nyugat-európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák ellen tiltakoztak a londoni dán nagykövetség előtt. Ennek során szóban és plakátokon éltették a tavaly júliusi londoni, valamint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek végrehajtóit. A tüntetők emellett újabb hasonló vérengzésekkel fenyegették meg Londont és Európát, és az iszlám megsértőinek tömeges lemészárlását, lefejezését szorgalmazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik