Nagyvilág

Meghiúsulhat a szavazatok újraszámlálása Olaszországban

Nem akarja aláírni Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő azt a rendeletet, amely 1,1 millió szavazat újraszámlálására utasítana, ahogyan ezt a parlamenti választásokon vesztes Silvio Berlusconi miniszterelnök sürgeti.

Csütörtöki olasz médiajelentések szerint Ciampit felingerelték Berlusconi választási csalásra vonatkozó vádjai. Szerdán este lezajlott megbeszélésükön az államfő állítólag mérsékeltebb hangvételre intette a miniszterelnököt.

Elszigetelődhet Berlusconi

Eközben saját szövetségesei is elhatárolódnak a még miniszterelnöktől. Roberto Maroni, a távozó kormány munkaügyi minisztere, az Északi Liga vezető politikusa kijelentette, hogy Romano Prodi balközép szövetségének joga van kormányozni. Hozzátette ugyan, hogy Prodi „szétforgácsolódott” koalíciójának óriási nehézségei lesznek, és meggyőződése szerint legkésőbb két éven belül ismét választásokat kell tartani Olaszországban.

A vasárnap és hétfőn lebonyolított kétnapos választásokon a Romano Prodi vezette balközép pártszövetség szoros győzelmet aratott a Silvio Berlusconi miniszterelnök mögé fölsorakozott jobbközép tömb fölött. Berlusconi azonban – éppen a szoros eredményre hivatkozva – nem hajlandó elismerni vereségét, azt hangoztatva, hogy senki sem kiálthatja ki magát győztesnek.


Csalásról beszélnek


Silvio Berlusconi szerdán este Carlo Azeglio Ciampi államfővel való találkozása után arról beszélt a sajtó előtt, hogy számos, „egyoldalú csalás történt” a vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választások során. Éppen ezért legalább egymillió szavazólapot ellenőrizni kell, és a végeredményt meg kell változtatni.


Emlékeztetett arra, hogy a Romano Prodi vezette Unió mindössze 25 ezer szavazattal szerzett többet és így jutott (az olasz választási rendszernek köszönhetően, amely plusz mandátumokkal jutalmazza a győztest) 63 képviselővel többhöz, mint a jobboldali Szabadságjogok háza (Cdl). A választójogi törvény fenti értelmű módosítását Berlusconi kezdeményezésére fogadta el a római parlament.


Prodi még szerdán este Bolognában visszautasította a csalás vádját, sőt ironikusan megjegyezte: miután Berlusconi kezében van a belügyminisztérium és az összes prefektúra, és a kormányfő hozzászokott a csalásokhoz, elképzelhető, hogy önmagát is becsapta. A baloldal miniszterelnök-jelöltje arra is emlékeztetett: az olasz demokrácia történetében még nem fordult elő, hogy egy párt ne fogadja el az urnákból kikerült voksokon alapuló végeredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik