Külföld

Berlusconi nagykoalíciót szeretne

admin
admin

2006. 04. 12. 07:15

Nem ismerte el a vasárnapi és hétfői parlamenti választásokon elszenvedett vereséget Silvio Berlusconi olasz kormányfő, mégpedig a tengerentúli szavazatok körüli szabálytalanságokra hivatkozva, egyúttal nagykoalíciót ajánlott a balközép ellenzéknek, amely azonban mindkét felvetését visszautasította.

Senki sem állíthatja, hogy győzött – mondta kedden a jobbközép Szabadságjogok Háza szövetség élén álló Berlusconi, azt állítva, hogy “sok szabálytalanság” volt a külföldön leadott voksok körül, s a helyzet végleges jogi tisztázását még meg kell várni.

Állítását Romano Prodi, az ellenzéki balközép Unió vezetője visszautasította. Közleményében az Unió “súlyosnak” nevezte a kormányfő állításait, amellyel a politikus célja – mint írták – “megkísérelni szétzilálni a valós tényeket: a balközép tagadhatatlan győzelmét”. Prodi szerint Berlusconi kifogásai megalapozatlanok, s az új választási törvényt is a kormányfő akarta – mondta ellenfelének arra a megnyilatkozására, amellyel a választások rendjét kifogásolta. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, már hétfő éjjel győztesnek nyilvánította táborát.

A baloldal győzött

A hivatalos eredmények szerint a baloldali szövetség az olasz parlament mindkét házában többséget szerzett: 348 képviselőt küldhet a 630 fős alsóházba, míg a szenátusban 158 mandátumra tett szert. A Berlusconi vezette tömb 281 helyhez jutott a képviselőházban, s 156-hoz a felsőházban. Mindkét kamarába bejutott 1-1 független jelölt is.

Mint azt a római belügyminisztérium megerősítette – hangsúlyozva, hogy az ügyben a legfelsőbb bíróság mondja ki a végső szót -, Prodi koalíciója négyet szerzett meg a külföldön élő olaszok szavazatain múló hat szenátusi helyből. Berlusconi vitatta ezt az eredményt. Szavai szerint a jobboldalnak nem derogál elismerni ellenfeleinek politikai győzelmét, “de csak azután, hogy a választás tisztaságát igazoló megfelelő jogi eljárás befejeződött”. Az ismertté vált eredmények szerint a balközép csoportosulás 25 ezerrel szerzett több szavazatot az alsóházban. Berlusconiék ezt is vitatják, s követelik az e kamarára leadott 38 millió szavazat újraszámlálását.

A jelenlegi miniszterelnök felemlegette, hogy a 2001-es választásokon 36 ezer volt a különbözet a belügyminisztérium által először közölt, s utóbb a legfelsőbb bíróság által szentesített szavazatszámok között. A mostani választáson pedig – mondta – 1 millió 102 ezer 188 szavazat bizonyult érvénytelennek, s ezek közül 611 ezer 158-at (a választási bizottságok) érvénytelenítettek. “Ez világossá teszi, mennyire jogosak valójában a(z újraszámlálásra vonatkozó) kéréseink” – közölte.

Nagykoalíciót kínál Berlusconi

A 69 éves milliárdos politikus egyúttal nagykoalíció alakításának lehetőségét ajánlotta megfontolásra baloldali ellenfeleinek. Úgy gondolom, talán példát vehetnénk más európai országokról, például egy olyan jelentős országról, mint Németország, hogy megvizsgáljuk, nem úgy áll-e a dolog, hogy egyesítsük erőinket, s kormányozzunk összhangban – fogalmazott. Azt hiszem, ez egy alázatos magatartás lenne mindkét fél részéről, egyúttal a realizmusuk kifejeződése. Véleményem szerint nem lenne jó az országnak, ha egyfajta polgárháború felé haladna tovább – fűzte hozzá, sőt még azt is meglebegtette, hogy egy nagykoalíció létrejötte esetén neki “nem lennének politikai ambíciói”, azaz nem akarna a kormány tagja lenni.

Romano Prodi válaszul megerősítette: a balközép többség támogatásával kíván kormányozni. Pontos koalícióval álltunk a választók elé. Mi fogunk kormányozni ennek a koalíciónak a többségével – mondta. Massimo d,Alema, az Unióba tartozó Baloldali Demokraták vezető személyisége – volt kormányfő – pedig azt mondta, hiányoznak a politikai feltételek a nagykoalíció alakításához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.