Nagyvilág

Letartóztatták a maffia vezérét

A szicíliai maffia fejét több mint negyven év után, egy Corleone nevű falu mellett kapták el olasz rendőrök. Provenzanót DNS-vizsgálat után tudták azonosítani, mivel arcát átszabatta.

Bernardo Provenzano 1963 óta volt a szicíliai maffia feje és az olasz rendőrség első számú célpontja. Az olasz maffia központja évtizedek óta a szicíliai Corleone falucskában volt. Provenzano itt úgy élt, mint egy helyi szegény helybéli, azt követően, hogy illegalitásba vonult. Provenzano plasztikai sebésszel átformáztatta arcát, hogy ne ismerjék fel, a rendőrség DNS-vizsgálat után tudta csak azonosítani, mivel legutolsó, 1958-as letartóztatása óta nem volt képük róla.

A corleonei születésű, 73 éves Bernardo Provenzano 1993-ban lett a Cosa Nostra bűnszövetkezet főnöke, miután letartóztatták Toto Riinát, akit két, maffiaügyeket vizsgáló bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino egy évvel korábbi meggyilkolásának megparancsolásával vádoltak.

A hetvenes évek elejétől a kilencvenes évek végéig Provenzano 127 gyilkosságot szervezett vagy rendelt el a rendőrség adatai szerint. Az olasz hatóságok úgy akadtak a maffiavezér nyomára, hogy követték azt a maffiózót, aki Provenzano üzeneteit továbbította a feleségének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik