Nagyvilág

Irán megkezdte az urándúsítást

Irán sikerrel indította be az első, 164 centrifugából álló urándúsító egységet Natanzban – közölte kedden Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök az Isna iráni diákhírügynökség jelentése szerint.

Üzembe helyeztük az első 164 centrifugából álló kaszkádot, befecskendeztük a gázt, és ipari terméket nyertünk – tette hozzá a KUNA kuvaiti hírügynökségnek nyilatkozva a befolyásos iráni politikus. A volt iráni elnök szerint ki kell bővíteni a műveleteket, ha komplett ipari egységet akarnak működtetni, urándúsító üzem létrehozásához több tucatnyi egységre van szükség.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az esti órákban “örömteli hírekről” számol be “az atomenergetika területén”. Ezt maga az államfő közölte kedden egy Meshedben tartott gyűlésen. A Dzsomhuri Eszlami című ultrakonzervatív lap már hétfőn megszellőztette, hogy iráni parlamenti képviselőktől származó értesülések szerint “ez a jó hír azzal kapcsolatos, hogy Iránnak sikerült 3,5 százalékos uránt dúsítania”.

Urándúsítás révén egyaránt előállítható atomerőművek fűtőanyaga, valamint – a dúsítás fokától függően – atombomba robbanótöltete. A 3,5 százalékos urán alacsony dúsítottságúnak számít, de nukleáris fűtőanyag előállításához elegendő. Az atombomba előállításához szükséges urán dúsítási foka ennél jóval magasabb, a 90 százalékost is elérheti.

Elméletileg bombagyártásra nem alkalmas

A centrifugakaszkád olyan gépek összessége, amellyel dúsított uránt állítanak elő, a dúsítás foka a működés időtartamától és a felhasznált centrifugák számától függ. Az a centrifugakaszkád, amelyről Rafszandzsáni beszélt, a natanzi kísérleti üzemben található. Korlátozott kapacitása révén elméletileg csak kutatási tevékenységre alkalmas. Egy szakértő szerint mintegy 1500 centrifuga egy éven át tartó működtetése szükséges egy atombombához szükséges alapanyag előállításához.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség márciusban azt közölte, hogy Irán 20 centrifugát tesztelt. Irán kitart amellett, hogy békés célokra, atomerőművekhez kíván fűtőanyagot gyártani, az Egyesült Államok és szövetségesei viszont attól tartanak, hogy Teherán atombomba előállítására törekszik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 23-án harminc napos határidőt szabott meg Irán számára, hogy felfüggessze az urándúsítással kapcsolatos tevékenységeit, de Teherán azonnal elutasította ezt a kérést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik