Nagyvilág

Bush tagadja az atomcsapásról szóló híreket

Puszta spekulációnak nevezte George Bush amerikai elnök hétfőn azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy katonai csapást mérjen Iránra.

Amerikai lapok, a The New Yorker magazin és a The Washington Post arról számolt be, hogy a washingtoni kormány a katonai csapásmérés terveit fontolgatja annak érdekében, hogy rákényszerítse a teheráni rezsimet nukleáris fegyverkezési ambícióinak feladására.

Csak diplomácia

Bush elnök hétfői sajtóértekezletén azonban leszögezte: szerinte nem szükségszerű a katonai erő alkalmazása ahhoz, hogy megállítsák Iránt atomfegyverkezési törekvéseiben, elejét vegyék annak, hogy képessé váljon ilyen fegyverek gyártására. A megelőzés nem szükségszerűen jelenti katonai erő alkalmazását. Ebben az esetben diplomáciát jelent – hangsúlyozta.

A The New Yorker magazin úgy értesült, hogy a katonai tervek atombombák bevetését sem zárják ki az iráni föld alatti nukleáris létesítmények kiiktatására. Bush elnök ezzel a hírrel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy az nem több „vad találgatásnál”. Az elnök úgy vélte, helyesen tette, amikor Irakkal és Észak-Koreával együtt Iránt is a gonosz tengelyéhez sorolta. Mint fejtegette, talán némiképpen korán állt elő ezzel, de az idő őt igazolta, hiszen az iráni fenyegetést már más országok is komolyan veszik, és egyetértenek azzal, hogy Teherán nem tehet szert nukleáris fegyverre.

Semmi sincs kizárva

A Fehér Ház szóvivője hétfőn igyekezett jelentéktelen színben feltüntetni az Irán elleni katonai tervek hírét, és azt sugallta, hogy nem kell hitelt adni a The New Yorker magazin és a The Washington Post cikkének. A szóvivő nyomatékosan hangsúlyozta: az Egyesült Államok erőfeszítéseit a diplomáciai megoldás felkutatására összpontosítja annak ellenére is, hogy Bush elnök elvileg nem zárja ki a katonai megoldás lehetőségét.

„Az amerikai elnök nem zár ki semmiféle lehetőséget, erőfeszítéseinket azonban arra összpontosítjuk, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve diplomáciai megoldást találjunk (a kérdésre)” – hangoztatta Scott McClellan. Kijelentette, hogy csak a szokásos katonai tervezés folyik mindenféle eshetőségre való felkészülés jegyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik