Nagyvilág

Százezrek tüntetnek az amerikai a bevándorlók jogaiért

Százezrek tüntettek vasárnap és hétfőn Egyesült Államok-szerte a bevándorlási jogszabályok emberséges reformjáért. A tüntetések hullámát az váltotta ki, hogy a szenátusban elakadt a szigort együttérzéssel párosító kompromisszum.

A szenátorok már csak a kéthetes húsvéti szünet után folytatják a vitát a készülő törvényről, amelynek a képviselőházban már korábban elfogadott változata széles körű bírálatot váltott ki amiatt, hogy az Egyesült Államok egyik legfogósabb és legvitatottabb politikai-társadalmi dilemmáját rendészeti kérdéssé fokozza le.

Sokakat foglalkoztat

A szenátusi tervezet legérzékenyebb pontjának egy olyan elképzelés ígérkezik, amely rendezné az illegális bevándorlók legalább egy részének (a több mint öt éve az országban élőknek) a jogi helyzetét, az erről kötött és a Fehér Ház által is támogatott kompromisszum azonban a múlt pénteken zátonyra futott.

A megmozdulások első számú követelése, hogy ez a megoldás ne kerüljön végleg a süllyesztőbe. Az Egyesült Államokban 11-12 millióra becsülik az illegális bevándorlók számát. Az AP-Ipsos legfrissebb felmérése szerint a gazdaság és az iraki háború után a bevándorlás kérdése foglalkoztatja leginkább az amerikaiakat.

A legnagyobb szabású tüntetést vasárnap a texasi Dallasban tartották, ahol a rendőrség szerint 300 ezer és félmillió között lehetett a békés felvonulók száma. A kaliforniai San Diego városában 20-50 ezren tüntettek. A bevándorlók jogainak nemzeti napjává nyilvánított hétfői napra több mint 120 városban hirdettek meg tüntetéseket, amelyeken a részvétel az előzetes becslések szerint elérheti a másfél-kétmilliót is.

Több nagyvárosban, köztük Los Angelesben a római katolikus egyház a tüntetőkhöz való csatlakozásra buzdította híveit. Most az utcákon menetelünk, novemberben azonban a szavazóurnákhoz fogunk vonulni – figyelmeztetett az egyik szervezet vezetője arra emlékeztetve, hogy nem minden bevándorló érkezett illegálisan az országba, és sokan fognak szavazni közülük az őszi kongresszusi választáson.

Politika: érzékeny kérdés

A bevándorlók érdekszervezeteinek vezetői szerint a XXI. század Amerikájának polgárjogi mozgalma bontakozik ki az ország szeme előtt. A bevándorlás kérdése élesen megosztja az amerikai társadalmat, a kormányzó Republikánus Pártot, de a Demokrata Párt sem egységes a megoldás lehetőségeit illetően. A legális és illegális bevándorlók nagy többsége spanyol ajkú, és a latin-amerikaiak az Egyesült Államok legnépesebb kisebbségévé léptek előre, megelőzve a feketéket.

Egyik politikai párt sem szeretné elidegeníteni választóként ezt a közösséget. Bush elnök a hét végén a demokrata párti szenátorokat, ez utóbbiak pedig a republikánus párti szenátorokat vádolták a kompromisszum múlt pénteki kudarcáért. Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója “Egy bevándorló írja” című, a The Wall Street Journal hétfői számában közölt cikkében a bevándorlási törvények reformját sürgeti és elveti a hamis megoldási javaslatokat.

Elutasítja azt a nézetet, hogy a szabad országban nem garantálható a biztonságos határőrizet, mint ahogy nem tartja lehetségesnek azt sem, hogy 12 millió embert ki lehetne toloncolni az országból, már csak azért sem, mivel egy ilyen akció 230 milliárd dollárba kerülne. A megoldás két pillére a hatékony határellenőrzés és az együttérző szolidaritás a bevándorlókkal – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik