Nagyvilág

Szaddám kenőpénzeiről vall az ausztrál kormányfő

Írásos tanúvallomást tesz John Howard ausztrál kormányfő a Szaddám Huszein egykori iraki diktátornak juttatott kenőpénzek ügyét vizsgáló bizottságnak.

Howard a hétfőn kiadott közleményben tudatta, hogy a nyilatkozatot kedden adja át a testületnek, de amennyiben szükséges, személyesen is megjelenik a vizsgálóbizottság előtt. A bizottság hétfőre, illetve keddre idézte be Alexander Downer külügyminisztert, valamint Mark Vaile miniszterelnök-helyettest, aki egyben az ország kereskedelmi minisztere is. Ausztráliában több mint 20 éve nem volt példa ilyen, vezető politikusokat érintő vizsgálatra.

A bizottság januárban kezdte meg munkáját az ENSZ Volker-jelentése nyomán, amely azzal vádolja az 1999-ig kormánykézben lévő, majd privatizált és tőzsdére vitt AWB ausztrál céget, amely az ausztrál búzaexport monopóliumával rendelkezik, hogy 220 milliós kenőpénzt adott Szaddám Huszeinnek, hogy biztosítsa magának az exportszerződéseket a világszervezet „olajat élelemért” programja keretében. A bizottságnak kell megállapítania, hogy át kell-e adni az ügyet esetleges bűnvádi eljárásokban illetékes hatóságoknak.

A bizottság elé tárt dokumentumokból kiderült, hogy az ausztrál kormány már 2003 júniusában felhívta a figyelmet a feltételezhető korrupciós ügyre, vagyis két évvel azelőtt, hogy a kabinet közölte: értesült az AWB esetleges érintettségéről. A munkáspárti ellenzék viszont azzal vádolja a kormányt, hogy tudott az ügyről, és segített Iraknak fegyvereket vásárolni, amelyeket az invázió után átadtak a koalíciós erőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik