Nagyvilág

prodi életrajz

prodi

Olaszországban vasárnap és hétfőn képviselőházi és szenátusi választásokat tartottak. Romano Prodi, az Olajfa Szövetség elnöke a baloldali pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.
Prodi 1939. augusztus 9-én született Scandianóban, Reggio Emilia közelében. A milánói Katolikus Egyetemen jogot tanult, de érdeklődése egyre inkább a közgazdaságtan felé fordult, s tanulmányait többek között a világhírű London School of Economics-ban folytatta.
Pályafutása során ötvözte magában az elméleti közgazdász és a gyakorlati vállalatirányító képességeit: 1963-tól egészen 1999-ig a Bolognai Egyetemen tanított (s közben meghívott professzorként előadott olyan neves felsőoktatási intézményekben is, mint az amerikai Harvard és a Stanford egyetemek). Politikai pályafutása kezdetén, 1978 novemberétől 1979 márciusáig iparügyi miniszter volt Giulio Andreotti kereszténydemokrata kormányában. Ezután vállalatvezetői karriert futott be, irányította a Maseratit, majd két ízben is (1982-89-ig és 1993-94-ig) állt a legnagyobb állami vállalat, az Ipari Újjáépítési Intézet (IRI) élén, s e tisztségében számos olasz céget készített fel a privatizációra.
1995 februárjában megalapította az olasz balközép erők koalícióját, az Olajfát, amely egy évre rá győzött az olaszországi parlamenti választásokon: Prodi miniszterelnök lett. A Prodi-kormány sokat tett az olasz gazdaság rendbetételéért: reformjaival vált lehetővé, hogy Itália már a kezdetektől bekapcsolódhasson a közös nyugat-európai pénz, az euró létrehozásába. Miután a kommunisták által kirobbantott válság során 1998. október 9-én kormánya váratlanul kisebbségben maradt a képviselőházban, Prodi nem volt hajlandó a jobboldallal kibővített újabb kormánykoalíció élére állni. 1999-ben megalapította a Demokraták nevű pártot. Prodit az EU-tagországok állam- és kormányfői 1999 márciusában jelölték az Európai Bizottság elnöki posztjára, jelölését az Európai Parlament is jóváhagyta, így 1999. szeptember 17. és 2004. november 22. között ő vezette az Európai Unió (EU) kormányszerűen működő döntéselőkészítő szervét, az Európai Bizottságot. A nevével fémjelzett időszak jelentős eredményeket hozott az európai integrációban: ezek között van a közös pénz, az euró bevezetése, illetve 10 új tagország, köztük Magyarország felvétele.
Mandátumának lejárta után visszatért az olasz belpolitikába, s 2005. február 27-én őt választotta elnökké a négy balközép párt alkotta Olajfa Szövetség. 2005 októberében Prodi győzött az olasz baloldal kormányfőjelölt-választásán, így ő lett Berlusconi kihívója. (A baloldal kormányfőjelölti tisztért heten versenyeztek, de Prodi meggyőző fölénnyel utasította maga mögé riválisait.) 2003 decemberében levélbomba robbant a kezében bolognai otthonában, de ő sértetlen maradt.
Prodi 2005-ben feleségével, Flaviával könyvet írt a családi békéről (az Együtt című mű előkelő helyen állt az olasz könyvlistákon). Szabadidejében szívesen kerékpározik vagy felnőtt fiaival pingpongozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik