Nagyvilág

Egyre feszültebb a helyzet Nepálban

Több városra kiterjesztették a kijárási tilalmat vasárnap Nepálban az előző napi összecsapásokat követően, de Katmanduban ennek ellenére tovább folytak a tüntetések a demokratikus rend visszaállításáért.

A szombaton még csak Katmandura érvényes, helyi idő szerint reggel 7 és este 20 óra közötti kijárási tilalmat kiterjesztették a fővárostól 200 kilométerre nyugatra fekvő, turisták által is kedvelt Pokharára, ahol a katonák szombaton lelőttek egy tüntetőt, valamint két dél-nyugati városra, Butválra és Taulihavára. Ez utóbbiakban péntek este zajlott tűzharc a maoista fegyveres lázadók és a nepáli biztonsági erők között. Ugyancsak kijárási tilalom lépett érvényben a szintén dél-nyugati Bharatpúrban, ahol előző nap 25 ezren tüntettek. A zavargásoknak több tucatnyi sebesültje volt és az egyik tüntető vasárnapra belehalt sérülésébe.

Ennek ellenére Katmanduban vasárnap is a fővárosnak legalább négy pontján gyűltek össze a hét ellenzéki párt szövetsége által toborzott tüntetők, vállalva a könnygázt bevető rendőrökkel való újabb összecsapásokat. Hasonló megmozdulások volt a többi városban is.

Gianendra király tavaly februárban vett a kezébe minden hatalmat arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen volt letörni a tíz éve tartó, több mint 13 ezer halálos áldozatot követelő maoista lázadást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik