Nagyvilág

A Vajdaságot fenyegeti a Duna nem várt magassága

A Duna vízszintje máris túllépte az árvízvédelmi szakemberek által becsült értéket a Vajdaságban, pedig a tetőzést csak vasárnapra várják.

Bezdánnál a Duna szombat reggel 7,29 méter volt. Az árvízvédelmi szakemberek eredetileg szombatra virradóra várták a tetőzést 7,1-7,2 méternél, de a prognózist nyilvánvalóan módosítani kell, mivel a folyam a határ mellett csak vasárnap fog tetőzni, és jóval magasabb lesz a becsült mértéknél, noha valószínűleg így is elmarad az 1965-ös árvíz idején mért csúcstól. Szakemberek szerint az 1965-ös árvíz óta megerősített gátak nyolcméteres vízállást is kibírnak Újvidéknél, de az elhúzódó áradat mégis gondokat okozhat. Biztonsági okokból a vajdasági áramszolgáltató már lekapcsolta az áramot az Újvidék egyes részein és a székvároshoz közeli, veszélyeztetett településeken.

Az árvíz eddig nem okozott gondokat, lakott települések nem kerültek víz alá, eltekintve attól, hogy Bezdán, Apatin, Monostorszeg, Gombos és Újvidék környéki üdülő települések már víz alatt vannak. Árvízvédelmi szakemberek szerint nincs ok a félelemre a folyó magas szintje miatt, az igazi veszélyt az jelenti, hogy a magas vízállás akár egy-két hónapig is eltarthat, és a teljes apadás előtt újabb árhullám érkezhet.

A Duna száz kilométeres vajdasági szakaszán, a határtól egészen Újvidékig rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, ugyanilyen készültséget rendeltek el Smederevónál, illetve a Tisza nagybecskereki szakaszánál. A tavalyi buszszerencsétlenségről elhíresült zsablyai Tisza-hídnál kritikus a helyzet, a folyam mindkét partján egy méter magas ideiglenes gát építésébe kezdtek.

A szerbiai hatóságok figyelme Újvidékre irányul, ahol az elmúlt 24 órában majd negyven centimétert emelkedett a Duna magassága. A tartományi vízgazdálkodási vállalat vezetője elismerte, hogy a becsült 6,8 méternél legalább negyven centivel magasabban tetőzik hétfőn a Duna, ami alig fél méterrel marad el az 1965-ös árvíz idején mérttől, amikor a tartományi székváros jó része víz alá került. A városi közművek vezetőit utasították, hogy szervezzék meg a gátak homokzsákokkal való megerősítését a város körzetében, a Duna 7,5 kilométeres szakaszán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik