Nagyvilág

NAÜ-ellenőrök érkeznek Iránba

admin
admin

2006. 04. 07. 08:35

Iránba várják péntekre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit, akik ellátogatnak a közép-keleti ország nukleáris létesítményeibe, köztük a natanzi erőműbe.

Az ENSZ szakosított intézményétől érkező szakemberek fogadásával Irán, hivatalos tájékoztatás szerint az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeinek tesz eleget. Miután az iráni atomdossziét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalták, Teherán februárban elutasította, hogy a NAÜ meglepetésszerű ellenőrzéseket hajtson végre az iráni nukleáris létesítményekben, de fenntartotta az együttműködést az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő szervezettel és annak ellenőreivel.

Irán állítólag 3 ezer centrifugát szerelt be a közép-iráni Natanzban létesített urándúsító üzemébe. Ekkora felszereléssel – teljes fordulatszámon megszakítás nélkül egy évig működtetve azt – elvileg egy darab atombomba építéséhez elégséges dúsított uránt is elő lehet állítani. Szakértők szerint azonban Irán egyelőre nincs a dúsításhoz szükséges technológia birtokában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek