Nagyvilág

Dániában muzulmán temető nyílik

A dán kormány engedélyezte pénteken az ország első tisztán muzulmán temetőjének létrehozását, amivel valóra válik a muszlim közösség egy régi törekvése a túlnyomórészt evangélikus országban.

Eddig a mintegy 150 ezer fős dániai muzulmán közösség megosztottsága, az anyagi eszközök hiánya és az akadályozta a temető kialakítását, hogy nem találtak megfelelő helyet hozzá. Az elhunyt muzulmánokat evangélikus temetők elkülönített részein helyezték örök nyugalomra.

Huszonhárom dániai muzulmán szervezet összefogott, és egy alapítvány keretében januárban Koppenhága egyik peremkerületében 268 ezer euróért megvásárolt egy 50 ezer négyzetméteres területet, majd engedélyt kért a temető létrehozására. Az ügyben illetékes kulturális minisztérium pénteken adta meg az engedélyt. A temető megnyitásának időpontját egyelőre nem közölték.

Kasem Ahmad, az alapítvány elnöke szerint az engedély megadása annak a jele, hogy Dánia nyitott ország, és “toleráns a muzulmánokkal szemben”. “Nem igaz, hogy Dánia iszlámellenes, ahogyan többen állítják” – jelentette ki a közszolgálati rádióban.

A világméretű botrányt kiváltó Mohamed-karikatúrákat először egy dán lap közölte tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik