Nagyvilág

Narancskoalíció Ukrajnában?

A Viktor Juscsenko ukrán elnök mögött álló Mi Ukrajnánk (NU) párt hajlandó kormánykoalícióra lépni a "narancsos forradalomban" részt vevő többi párttal.

A NU szóvivőjének csütörtöki bejelentése szerint a párt vezetése úgy dönt, hogy a kormányalakítás érdekében kész összefogni az Ukrajnai Szocialista Párttal, valamint Julia Timosenko volt miniszterelnök Tömbjével, amely 24 százalékot szerzett a március 26-i parlamenti választásokon.


A NU 186 tagú vezetősége szerda éjszakába nyúló ülése és az ezt követő szavazás során felmerült az a lehetőség is, hogy az államfő pártja esetleg legyen nyitott más politikai erőkkel szemben, így például a Viktor Janukovics egykori kormányfő, a 2004 decemberében megrendezett elnökválasztáson Juscsenko legfőbb ellenfele vezette Régiók Pártja és a kommunisták előtt is.


Visszatérhet Timosenkó


Ezt azonban elvetették, és kikötötték: a koalíciós jegyzőkönyvet csak a három “narancsos” párt írhatja alá. A törvényhozási választásokon ugyan a Régiók Pártja kapta a legtöbb szavazatott, de a “narancsos erők” együttvéve a parlamentben több képviselői helyhez jutottak, mint a Moszkva-barát Janukovics-féle irányvonal. A NU szóvivője egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a párt elfogadja-e a legnagyobb koalíciós partnerpárt vezetőjének, Julija Timosenkónak azt az óhaját, hogy a szeptemberben menesztett miniszterelnök-asszony visszatérjen a kormányfői posztra.


A szóvivő közlése szerint Roman Bezszmertnij, a párt kampányfőnöke a nap folyamán sajtóértekezleten részletezi a NU kormányalakítási elképzeléseit. A parlamenti választásokon Régiók Pártja a voksok 32 százalékával lett első. A második helyen végzett a Julija Timosenkót támogató tömörülés 22 százalékot kapott, míg Juscsenko pártja elmaradva a várakozásoktól a szavazatok 14 százalékát szerezte meg. A várható harmadik koalíciós partner, az Ukrajnai Szocialista párt 5,67 százalékos teljesítmény ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik