Nagyvilág

Új atombombák előállítására készül Washington

Az Egyesült Államok nukleáris fegyvergyártó kapacitásának a korszerűsítését és új atombombák előállítását tervezi az amerikai kormány a Los Angeles Times csütörtöki beszámolója szerint.

A kormány szerdán terjesztette elő tervét, amely szerint újjáépítenék az atomfegyverek tervezését, kifejlesztését és gyártását végző laboratóriumokat, üzemeket, beleértve a nagy erejű atombombák gyártókapacitását is. Ez a legnagyobb szabású korszerűsítési-átalakítási terv a hidegháború befejezése óta.

A Los Angeles-i lap cikke szerint az ország eddig azokra az elöregedő, nagy gonddal karbantartott atomfegyverekre hagyatkozott, amelyeket a hidegháborús fegyverkezési versenyben állítottak elő, jó néhányat több évtizeddel ezelőtt. A kormány olyan kapacitás kialakítását irányozza elő, amely 2022-re évente 125 új atombombát állít elő azoknak az elavult atombombáknak a pótlására, amelyeket a Pentagon megbízhatatlannak, nem biztonságosnak minősítve leselejtez.

A terv értelmében minden plutóniumot egyetlen egy olyan létesítményben tárolnának, amelyet hatékonyan és kis költséggel megóvhatnának az esetleges terrortámadásoktól. A Lawrence Livermore National Laboratory kutatóintézetből is átszállítanák 2014-ig az ott lévő plutóniumot.

Nukleáris veszélyek

A tervet két szempontból is bírálják. Egyes vélemények szerint a plutóniumot nem elég gyorsan helyeznék biztonságba, mások pedig arra figyelmeztetnek, hogy a nukleáris robbanófejek gyártásának az újraindítása még inkább atomfegyver kifejlesztésére ösztökélné az ilyen ambíciókat dédelgető államokat.

Az energiaügyi tárcának a nukleáris programokért felelős illetékese, Thomas D,Agostino elismerte, hogy nehéz egyensúlyozó mutatvány lesz az atomfegyverprogramot úgy korszerűsíteni, hogy közben megnyugtassák a világ más nemzeteit arról, hogy Amerika nem akar új fegyverkezési versenyt elindítani. Az Egyesült Államokban 1989-ben gyártottak utoljára nukleáris fegyvert és a legutolsó földalatti kísérleti robbantást 1992-ben végezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik