Külföld

Elfogták a Zarkávi-csoport egyik vezetőjét

admin
admin

2006. 04. 06. 12:32

Elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának, Abu Muszab az-Zarkávi terrorcsoportjának egyik vezetőjét - jelentette be csütörtökön az Irakot megszálló amerikai hadsereg.

Abu Ajmánt -, akit azzal vádolnak, hogy ő hajtotta végre 2005 februárjában Giuliana Sgrenának, az Il Manifesto című olasz baloldali lap munkatársának elrablását – március 7-én fogták el rejtekhelyén, Bagdad déli részén az iraki és az amerikai haderők nagyszabású hajtóvadászata közben. A DNS-vizsgálat az amerikaiak szerint megerősítette, hogy valóban Abu Ajmán került a kezükre.

Ajmán Szaddám Huszein rendszere idején az iraki hírszerzés vezérkari főnökének szárnysegédje volt, majd az amerikai inváziót követően a Titkos Iszlám Hadsereg nevű szervezet vezetője lett, amelynek tagjait főleg a volt iraki hadsereg tisztjeiből és egykori titkosszolgálati ügynökökből toborozták. Elfogásában szerepe volt azoknak az értékes információknak, amelyeket egyik alvezére, a tavaly december 27-én elfogott szíriai születésű Abu Katada adott – áll az amerikai közleményben.

Giuliana Sgrena elrablói annak idején 72 órát adtak az olasz kormánynak katonái kivonására Irakból, de végül egy hónappal később a teljesítés elutasítása ellenére az újságírónőt szabadon engedték. Ezt követően azonban a bagdadi repülőtér közelében amerikai katonák rálőttek a Sgrenát szállító gépkocsira, s megöltek egy olasz titkosszolgálati tisztet. Az ügy súlyos feszültséget okozott hónapokon át Róma és Washington között, mivel az Egyesült Államok “véletlen baleset” címén nyilvánította lezártnak azt.

Ajmánt a Szaddám Huszein bukása után megalakult első iraki ideiglenes kormányzótanács két tagjának meggyilkolásáért, emberrablásokért, valamint számos kamionsofőr megöléséért körözték. Ez utóbbiak járműveit később robbantásos merényletekre használta fel a terrorcsoport.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.