Nagyvilág

Csődbe jutott a palesztin kormány

Csődbe jutott a palesztin kormányzat - jelentette be az új kabinet első ülésén, szerdán Iszmáil Haníje miniszterelnök. A csőd fő oka az, hogy Izrael nem utalja át a palesztin kormányzatnak a vámokból és adókból ráeső részt a Hamász januári választási győzelme óta.

A pénzügyminisztérium teljesen üres kincstárat örökölt, ráadásul adósságokat is – mondta a Hamasz radikális mozgalom vezette kormány elnöke. Ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a Palesztin Hatóság mintegy 140 ezer alkalmazottja bérének kifizetéséért, és ők előbb jutnak majd hozzá pénzükhöz, mint a miniszterek. A márciusi fizetéseket már a hét elején át kellett volna adni.

A csőd fő oka az, hogy Izrael nem utalja át a palesztin kormányzatnak a vámokból és adókból ráeső részt a Hamasz januári választási győzelme óta. A kormányülés Rámalláhban volt.

Haníje személyesen nem vehetett részt rajta, mert a Gázai övezetben él, és az izraeli tilalom miatt nem utazhat át Ciszjordániába. Álláspontját videokonferencia révén közölte kormánya tagjaival. Haníje a kormányülés után újságíróknak elmondta, hogy az a pénzügyi segély, amelyet az arab országok múlt heti csúcstalálkozójukon megígértek a palesztin kormánynak, nem elég a palesztin nép igényeinek kielégítésére. Kormánya folyamatosan tájékoztatja gazdasági problémáiról az arab vezetőket, és megbeszéli velük a palesztin gazdaság fejlesztésére vonatkozó terveket – tette hozzá.

Hol a pénz?

A csúcstalálkozón az arab országok összesen havi 55 millió dollár segítséget ajánlottak föl a Palesztin Hatóságnak. A tapasztalat azonban az, hogy az arab országok ritkán váltják be az ilyen ígéreteiket. Haníje bejelentette: engedélyezte minisztereinek, hogy a nép mindennapi életének megkönnyítésére felvegyék a kapcsolatot – gazdaságit, kereskedelmit – Izraellel. Mint mondta, meg fog vizsgálni minden olyan esetleges ajánlatot, amelyet az izraeli vezetés tesz a politikai tárgyalásokra.

Omar Abdel-Razik palesztin pénzügyminiszter később Rámalláhban bejelentette, hogy a kormány várhatóan összesen 80 millió dollárt kap Szaúd-Arábiától, Kuvaittól és az Egyesült Arab Emírségektől a palesztin tisztségviselők márciusi illetményének részbeni fedezésére. Hozzátette azonban: nem tudni pontosan, mikor folyik be ez a pénz. A márciusi illetménytömeg 118 millió dollár.

Az unió kész segíteni

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte az Európai Parlamentben, hogy az unió továbbra is kész anyagilag támogatni Mahmúd Abbász palesztin elnököt azon békeprogramja alapján, amelyet megválasztása előtt hirdetett meg.

Az EU a jövő héten dönt arról, hogy felhagy-e a palesztin kormány támogatásával, miután a szélsőséges Hamasz alakította meg az új kabinetet – tette hozzá. Az EU által a palesztin kormánynak eddig folyósított több százmillió eurós támogatás a Hamasz január 25-i választási győzelme óta függőben van.

Solana felszólította Haníje kormányát és általában a Hamaszt, hogy változzon meg, ha elfogadható partner akar lenni az EU számára. “A Hamasz nem tudja megváltoztatni a múltját, de meg tudja és meg is kell változtatnia a jövőjét. Ha úgy dönt, hogy ebben a jövőben nincs helye a terrorizmusnak, az erőszaknak és Izrael Állam léte tagadásának, akkor az EU ennek megfelelően fog reagálni, mint korábban mindig is tette” – jelentette ki Solana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik