Nagyvilág

Berlusconi: összeesküvés történt

Az olasz miniszterelnök azzal vádolta csütörtökön hazája igazságszolgáltatását és sajtóját, hogy összeesküdött ellene, és a megbuktatására tör.

Három nappal az április 9-10-re kitűzött parlamenti választások előtt Silvio Berlusconi váratlanul sajtóértekezletet hívott össze hivatalának épületében. Ezen kijelentette, hogy miközben ő “fáradhatatlanul munkálkodik minden olasz üdvén”, az igazságszolgáltatás “politikai indítékból hajszát indított ellene”. Az egésznek nincs egyéb célja, mint hogy meghiúsítsák az ő választási győzelmét.

Szenvedélyes hangú nyilatkozatában Berlusconi “gyalázatosnak” nevezte az ellene tanú megvesztegetése címén vádat emelő milánói ügyészek eljárását. A milánói ügyészek a múlt hónapban jelezték, hogy pert indítanak a kormányfő ellen egy tanú megvesztegetése miatt. Állításuk szerint Berlusconi 600 ezer dollárt fizetett ki egy ügyvédnek a kilencvenes évek végén azért, hogy számára kedvező tanúvallomást tegyen két perben, amelyek Berlusconi médiabirodalmát érintették. Külön pikantériája az ügynek, hogy a szóban forgó brit ügyvéd, David Mills, aki állítólag elfogadta ezt a kenőpénzt, Tessa Jowell brit kulturális miniszternek, Tony Blair brit kormányfő bizalmas munkatársának a férje.

A kormányfő hevesen tagad

A csütörtöki római sajtóértekezleten a szemmel láthatóan ingerült Berlusconi bankbizonylatokat lobogtatott, amelyek – szavai szerint – “egyértelműen bizonyítják”, hogy a vádban szereplő 600 ezer dollárt egy olyan nápolyi hajóépítő cég utalta át az ügyvédnek, amelyhez neki, illetve vállalatbirodalmának nincs semmi köze.

Berlusconi jobboldali kormánykoalíciója jócskán elmarad a balközép választási szövetség mögött a közvélemény-kutatások eredményei szerint. Politológusok szerint a jobboldal térvesztésének fő oka, hogy 2001 óta alig nőtt az olasz gazdaság. Berlusconi azonban más tényezőkre vezeti ezt vissza, egyebek között arra, hogy – mint csütörtöki sajtóértekezletén is hangoztatta – “a lapok mind részrehajlóak a balközép ellenzék iránt”, és az ő lejáratására törekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik