Nagyvilág

Berlusconi ENSZ megfigyelőket kér a választásokra

Az olasz miniszterelnök azzal vádolta csütörtökön hazája igazságszolgáltatását és sajtóját, hogy összeesküdött ellene, és a megbuktatására tör. Egyúttal ENSZ-megfigyelőket kért a vasárnapi parlamenti választások tisztaságának ellenőrzéséhez.

A miniszterelnök ENSZ-megfigyelők jelenlétét tartja szükségesnek a vasárnapi szavazás tisztaságának szavatolása érdekében. Mint a sajtóértekezleten fogalmazott, a világszervezet megfigyelőire azért van feltétlenül szükség, „hogy megvédjenek minket ezektől a (balközép ellenzéki) uraktól, akik szakemberei a csalásnak, és maguk mögött tudhatják az összes újságot és televízióadót”. Mint a német hírügynökség megjegyezte, Berlusconi rendre azzal vádolja a baloldalt, hogy túl erős befolyással bír az olasz médiumokra. Ugyanakkor a kormányfő a tulajdonosa az ország három legnagyobb magántelevíziójának, és miniszterelnöki minőségben beleszólása van az állami RAI televízió irányításába is.

A közvélemény-kutatások eredményei szerint Berlusconi jobboldali kormánykoalíciója jócskán elmarad a balközép választási szövetség mögött. Politológusok szerint a jobboldal térvesztésének fő oka, hogy 2001 óta alig nőtt az olasz gazdaság. Berlusconi azonban más tényezőkre vezeti ezt vissza, egyebek között arra, hogy – mint csütörtöki sajtóértekezletén is hangoztatta – „a lapok mind részrehajlóak a balközép ellenzék iránt”, és az ő lejáratására törekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik