Nagyvilág

Moussaoui halálbüntetéssel sújtható

Halálbüntetéssel sújtható a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottja, a 37 éves Zacarias Moussaoui az esküdtszék hétfőn kihirdetett döntése szerint.

Az esküdtek egyelőre csak arról döntöttek, hogy a halálos ítélet alkalmazható-e egyáltalán a vádlott esetében. Az ítélkezés ezután következő második szakaszában az esküdtszék arról határoz majd, hogy a vádlott rászolgált-e a halálbüntetésre, azt a bizonyítékok fényében ténylegesen kiszabják-e a fejére a virginiai Alexandriában folyó perben. Az ítélkezés második szakaszában többek között a terrortámadás áldozatainak a hozzátartozói tesznek tanúvallomást.

Az esküdtek múlt szerda óta tanácskoztak, és hétfőn hozták meg döntésüket. Ez alatt az idő alatt a testület egyetlen kérdés tisztázását kérte, jelesül a tömegpusztító fegyver fogalmi meghatározását. A vádpontok egyike ugyanis, amelynek alapján a halálos ítélet kiszabható, tömegpusztító fegyver bevetésére szőtt összeesküvésről szól, ilyen fegyvernek minősítve a rakétaként használt repülőgépet.

A marokkói származású francia állampolgár Moussaoui börtönben volt a közel háromezer ember életét kioltó terrortámadások idején. Az ügyészeknek a halálbüntetés kiszabásához be kell bizonyítaniuk, hogy legalább egy ember halálát okozta tettével, azzal, hogy letartóztatása után elhallgatta az igazságot. Az ügyészek szerint ugyanis a hatóságok megakadályozhatták volna a terrortámadásokat, ha Moussaoui nem hazudozik. A védelem ezt kétségbe vonta. Az FBI egyik ügynöke tanúvallomásában saját kollégáit vádolta bűnös hanyagsággal, mivel nem vették komolyan a figyelmeztető jeleket.

Mártírszerepre készül

A CNN hírtelevízió által megszólaltatott jogi szakértő szerint a kormány mindenképpen azt akarja, hogy valaki az életével fizessen szeptember 11-i merényletekért, és erre a szerepre különösen alkalmas az al-Kaida-tag Moussaoui. Az egyik védő szavai szerint a vádlott Oszama bin Laden terrorista vezér “pótléka”. A vád képviselőinek a törekvése már-már veszni látszott, amikor maga Moussaoui sietett a segítségükre vallomásával, amely szerint szeptember 11-én neki is lett volna feladata: egy ötödik repülőgépet kellett volna eltérítenie és azt a washingtoni Fehér Háznak vezetnie, és ebben Richard Reid, a “cipőbombás” brit muzulmán lett volna az egyik segítője. Reid 2001 decemberében a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal megpróbálta felrobbantani az American Airlines Párizs-Miami járatát.

Moussaoui korábban még azt állította, hogy nem szeptember 11-én, hanem csak egy későbbi merényletsorozatban lett volna szerepe egy gépeltérítéses támadásban. A 2001 augusztusában a bevándorlási törvények megszegéséért letartóztatott Moussaoui hétfői vallomásával cáfolta korábbi állítását, amely szerint az al-Kaida nem szeptember 11-én, hanem később, egy második hullámban vetette volna be a Fehér Ház ellen gépeltérítő öngyilkos merénylőként. A vádlott azt is beismerte, hogy letartóztatása után hazudott a szövetségi nyomozóknak, nehogy kitudódjon a New York-i terrortámadás terve, bár a pontos időpontot és a részleteket nem ismerte.

Az ügyvéd, aki szerint a vallomással Moussaoui csak mártírszerepet akar magának, részleteket olvasott fel fogságban levő, ismeretlen helyen őrzött al-Kaida vezetők vallomásaiból, amelyek szerint Moussaouit nem vonták be a szeptember 11-i támadásba, úgy vélték, megbízhatatlan, sőt nincs ki mind a négy kereke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik