Nagyvilág

Újraszámlálás Ukrajnában?

A múlt heti ukrán parlamenti választásokat követő szavazat-újraszámlálási kérelmeket vizsgálja meg kedden a leköszönő kijevi törvényhozás.

Adam Martinjuk parlamenti alelnök elmondta, hogy a képviselőkhöz olyan panaszokat juttattak el, amelyek szerint az előzetes eredményeket szabálytalanságok teszik kérdésessé.Viktor Juscsenko ukrán államfő korábban közölte: támogatja a voksszámolás megismétlését azokban a szavazókörzetekben, ahol a törvénysértéseket bebizonyították. A hivatalos végeredményt április 10-én teszik közzé.

Az újraszámlálást olyan kis pártok szorgalmazzák, amelyek az előzetes eredmények szerint nem érték el a parlamentbe jutáshoz elengedhetetlen 3 százalékot.

Egy ukrán nem kormányzati szervezet, az Ukrajnai Választók Bizottsága, amely a választások ellenőrzésére szakosodott, úgy tartja, hogy a szavazatszámláláskor számos szabálytalanság történt, de ezek nem változtattak az ukrán és a külföldi megfigyelők által szabadnak minősített választás eredményén.

Az előzetes eredmények szerint az ellenzéki oroszbarát párt érte el az első helyet a pártok versenyében a szavazatok 32 százalékával, az ugyancsak ellenzéki Julia Tyimosenko listája lett a második 22 százalékkal, míg az elnöki párt, a Mi Ukrajnánk 14 százalékkal harmadik lett. A legfrisebb hírek arról szólnak, hogy koalícióra lépve valószínűleg a két utóbbi alakít kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik