Nagyvilág

A britek zöme legkésőbb jövöre menesztené Blairt

A brit választók többsége azonnal, illetve rövid időn belül, de legkésőbb jövőre menesztené a csaknem egy évtizede hatalmon lévő Tony Blair kormányfőt a kedden közölt legfrissebb felmérés szerint.

A Populus közvélemény-kutató cég által a The Times megbízásából elvégzett országos vizsgálat adatai szerint a britek 34 százaléka mondja azt, hogy a munkáspárti kormány vezetőjének most kellene távoznia, 13 százalék szerint az év végéig, 9 százalékuk pedig jövőre tartaná kívánatosnak Blair lemondását, vagyis a megkérdezettek 56 százaléka egy éven belül mást szeretne látni a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

A felmérésbe bevontak 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Tony Blairnek a következő választásokig posztján kellene maradnia. A brit kormányfő idei, illetve jövő évi menesztését pártolók aránya változatlan a januárban elvégzett hasonló kutatás óta, az azonnali lemondást szorgalmazóké azonban 6 százalékponttal nőtt az akkori eredményhez képest.

Miniválságok sora

A kedden közölt új felmérés válaszadóinak 57 százaléka szerint Blair „kifogyott a gőzből”, és nem valószínű, hogy miniszterelnökként még bármi érdemlegeset elérhet. Az 1997 óta kormányzó brit Munkáspártot Blair egymás után háromszor vezette választási győzelemre, ami belpolitikai rekord a brit baloldal esetében, a kormányfő közmegítélését azonban az utóbbi három évben, vagyis az iraki háború óta szinte egymást érő politikai válságok rontják. Legutóbb az okozott komoly megingást, hogy kiderült: a tavalyi választások előtt a Labour hatalmas összegű, 14 millió font „kölcsönt” vett fel vagyonos támogatóktól, akik közül többet cserébe felsőházi tagságra és nemesi címre javasolt.

Az ügyben a Scotland Yard is vizsgálatot indított, a kínos helyzetbe került adományozók közül pedig többen közölték, hogy rövid határidővel visszakérik pénzüket, ami elemzők szerint anyagi gondokat okozhat a párt gazdálkodásában.

Blair már hónapokkal a tavalyi választások előtt, a brit belpolitika történetében példátlan módon bejelentette, hogy negyedszerre nem ő kívánja választási csatába vezetni a Munkáspártot, vagyis a következő, 2009-ben vagy 2010-ben esedékes választások előtt távozik. Azzal azonban, hogy sem akkor, sem azóta nem közölte távozásának valószínű időpontját, a sajtóbeli találgatások máig sem csillapodó özönét indította el arról, hogy mikor adja át a helyét a mindenki által tényszerűen utódjelöltjének tekintett Gordon Brown pénzügyminiszternek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik