Nagyvilág

Üres boritékkal szavaztak Thaiföldön

A thaiföldi választópolgárok jelentős tömegei üres szavazócédulák bedobásával fejezték ki elégedetlenségüket a korrupcióval és hatalmi visszaéléssel vádolt miniszterelnökkel szemben a minap megtartott, előrehozott parlamenti választásokon - vált ismeretessé a hétfői szavazatszámláson.

Már a vasárnapi választások előtt kétségtelen volt, hogy Thakszin Sinavatra kormányfő pártja, a Thaiok Szeretik a Thaiokat (TRT) győz, hiszen a parlament három ellenzéki pártja bojkottálta az előrehozott választást. A 400 választókörzet közül 278-ban egyáltalán nem állítottak jelöltet más pártok a kormánypárt jelöltjével szemben, s a többi körzetben is csak kisebb, esélytelennek tartott helyi pártok ellenjelöltjei versengtek a kormánypártiakkal. A miniszterelnök tehát bizonyosan hivatalában maradhat, ha akar, ezt már a voksolás előtt is tudni lehetett.

Nem is ez volt a választás tétje. Január óta súlyos belpolitikai válság uralkodik az országban, százezres tüntetéseken követelik “az erkölcsi tekintélyét vesztett” kormányfő lemondását. Thakszin Sinavatra megígérte, hogy ha a szavazók több mint ötven százaléka nem adja pártjára a szavazatát, akkor ő inkább lemond, csak hogy “megőrizze a nemzeti egységet”.

Helyi idő szerint hétfő estéig még nem fejeződött be a szavazatszámlálás, de Thakszin Sinavatra már bejelentette esti tévébeszédében: a kormánypártot támogató szavazatok száma meghaladta az ötven százalékot, a TRT a voksok 57 százalékát szerezte meg. Elismerte azonban, hogy hárommillióval kevesebb szavazó voksolt most pártjára, mint a tavalyi választásokon. Kijelentette: pártjának ötven százalékosnál jobb eredménye ellenére sem döntötte még el, hogy megmarad-e hivatalában. Azt mondta: három volt miniszterből, három egykori legfelsőbb bírósági bíróból és három volt parlamenti elnökből tanácsadói testület hoz létre, s a véleményüket kéri a belpolitikai válság megoldásának lehetőségeiről. Ha a testület a lemondást javasolja neki, távozik posztjáról.

Az ellenzék – a választási eredménytől függetlenül – kilátásba helyezte, hogy újabb tüntetéseket szervez a miniszterelnök lemondásának követelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik