Nagyvilág

Fejkendős műsorvezetőről vitáznak Dániában

A dán közszolgálati televízió bevándorlásellenes politikusok bírálatára reagálva kiállt hétfőn amellett, hogy egy műsorvezetője vallási szokásának megfelelően muzulmán kendőt viselhet a képernyőn.

Asmaa Abdol Riyad-Hamid 24 éves palesztin nő volt az egyik vezetője a múlt héten egy új beszélgetőműsornak, amelyben a program szerint erősen vallásos világnézetét kellett ütköztetnie a másik házigazda, az ateista Adam Holméval. A műsorral a televíziónak az volt a célja, hogy a Mohamed-karikatúrák kiváltotta világválság nyomán rávilágítson az iszlám és a nyugati társadalom közötti szakadék mélységére. A Mohamed-gúnyrajzok először a Jyllands-Posten című dán napilapban jelentek meg, majd a világ számos lapjában, és óriási felháborodást, illetve Nyugat-ellenes atrocitásokat váltottak ki a muzulmánok körében.

A bevándorlásellenes Dán Néppárt több képviselője bírálta a műsort, és kijelentette: a tv-csatornának nem szabadna megengednie műsorvezetői számára, hogy vallási jelképet viseljenek. Egyikük, Aase Madsen szerint a műsorvezető arra használ egy közszolgálati televíziót, hogy az iszlám jó oldaláról győzzön meg másokat.

Arne Notkin, a műsor szóvivője hétfőn közölte: azért választották ki műsorvezetőnek Riyad-Hamidot, mert szerintük erős muzulmán hite miatt nagyon alkalmas volt erre. A néppárt, amely a harmadik legjelentősebb az országban, rendszeresen vádolja a bevándorolt muzulmán lakosokat azzal, hogy nem hajlandók beilleszkedni a társadalomba. A párt úgy véli, a karikatúrák kiváltotta erőszakcselekmények alátámasztják azt a nézetét, amely szerint az iszlám nem egyeztethető össze a dán társadalom értékeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik