Nagyvilág

Juscsenko a “narancsszínű” erők szövetségét sürgeti

Viktor Juscsenko ukrán elnök a nyugatbarát erők szövetségre lépését sürgette szombati rádióbeszédében.

“A demokratikus elveket és értékeket valló politikai erőknek megállapodást kell aláírniuk szövetség létrehozásáról. Ez jelenti majd az alapot a koalíció létrehozásához” – jelentette ki az Juscsenko, aki szerint ebben a koalícióban a 2004. évi elnökválasztáson győztes valamennyi erőnek képviseltetnie kell magát.


A “narancsszínű forradalom” nyomására megismételt elnökválasztásból vesztesként kikerült, a Kreml által támogatott Viktor Janukovics volt kormányfő pártja, a Régiók Pártja kapta a legtöbb – 32 százaléknyi – szavazatot a múlt vasárnapi ukrajnai parlamenti választásokon. Julija Timosenko, aki a “narancsszínű forradalom” idején még Juscsenko mellett állt, de a kormányfői tisztségről tavaly szeptemberben történt menesztése óta a szakított vele, a második helyen végzett 22 százalékkal. A Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk a harmadik helyen végzett a szavazatok mindössze 14 százalékával. Egyetlen párt sem kapott annyi szavazatot, hogy egyedül parlamenti többséget tudjon létrehozni. Timosenko kizárta, hogy nagykoalíciót hozzon létre Janukovics pártjával.

Juscsenko elégedetlenségét fejezte ki a Mi Ukrajnánk választási eredménye miatt. Az elnök a választások “keserű leckéjének” nevezte, hogy a demokratikus erők külön indultak a választásokon. Az elnök közölte: kész együttműködni mind a parlamenti többséggel, mind az ellenzékkel.

A radikális baloldali Natalja Vitrenko vezette Népi Ellenállás pártszövetség aktivistái szombaton mintegy 140 sátrat vertek fel Kijevben a központi választási bizottság épülete mellett a szavazatok újraszámlálását követelve. Az ellenzéki pártszövetség az előzetes végeredmény szerint 0,07 százalékkal maradt a 3 százalékos parlamenti küszöb alatt. Vitrenko szerint – aki egyben a 2002 óta parlamenten kívüli Ukrajnai Haladó Szocialista Párt vezetője – a szavazatokat a “hatalom lopta el”, hogy a Népi Ellenzék ne kerüljön be a parlamentbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik