Nagyvilág

A britek Irán ellen készülnek?

Vasárnapi brit lapértesülés szerint a brit vezérkar és a kormány magas rangú illetékesei az Irán elleni, most már szinte elkerülhetetlennek tartott katonai fellépés következményeit tekintik át titkos tárgyalásokon a hét elején. A kormány máris cáfolta az értesülést.

A Sunday Telegraph forrásai szerint a hétfőre tervezett londoni megbeszélésen Sir Michael Walker tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke, Andrew Ridgway altábornagy, a brit katonai hírszerzés parancsnoka, Bill Rollo vezérőrnagy, a szárazföldi hadsereg helyettes vezérkari főnöke, valamint a külügyminisztérium és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal vezető munkatársai vesznek részt.

A legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap úgy tudja, hogy a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai hadihajók és tengeralattjárók Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel vennék célba az iráni atomlétesítmények légvédelmi rendszereit. Ez lehetővé tenné műholdas vezérlésű, bunkerfalak áttörésére alkalmas bombákkal felszerelt B2-es “lopakodó” bombázók bevetését a Diego Garcia-i, a Nagy-Britanniában lévő fairfordi, valamint az amerikai Whiteman támaszpontról.

Szárazföldi invázió nem szerepel a jelenlegi tervekben, de az atomlétesítményeket megsemmisítenék – áll a cikkben. A lap szerint a közvetlen brit részvétel korlátozott lenne az esetleges beavatkozásban, de az, hogy Nagy-Britannia vésztervek kidolgozásába kezdett, aláássa Jack Straw brit külügyminiszter azon múlt havi kijelentésének hitelét, hogy “elképzelhetetlen” az Irán elleni katonai csapás.

A londoni védelmi minisztérium szóvivője vasárnap hajnalban a BBC-nek tételesen cáfolta a hétfői titkos megbeszélésről szóló értesülést, mondván: semmi ilyesmi nem szerepel a tervekben.

A Sunday Telegraph szerint viszont már a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) is meggyőződése, hogy a vita középpontjában álló iráni atomprogram fő célja az urániumdúsítás és a plutónium kinyerése, ami nukleáris fegyver három éven belüli kifejlesztéséhez nyújtana alapanyagot.

A brit lap forrásai szerint a londoni kormányzati negyed “egyes vidékein” általános az a vélemény, hogy gyakorlatilag “elkerülhetetlen” az Irán elleni katonai fellépés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik