Nagyvilág

Vádat emelnek Jaruzelski ellen

Várhatóan még pénteken vádat emelnek Wojciech Jaruzelski egykori kommunista tábornok ellen a lengyelországi hadiállapot 1981. december 13-i kihirdetése, a Szolidaritás szakszervezet elnyomása miatt.

A vádemelést maga a 82 éves egykori kormány- és államfő jelentette be a Trybuna című varsói újságnak adott pénteki nyilatkozatában. Mint elmondta, idézést kapott az ügyészségtől, ahol jelen lesz a vádhatóság illetékes képviselője is. “Így hamarosan ítélet születik ellenem” – jelentette ki az egykori kommunista tábornok a baloldali újságnak.

A náci és a kommunista korszak bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) katowicei részlegének ügyésze, Przemyslaw Piatek megerősítette pénteken a vádemelés tényét, további részletekkel azonban nem volt hajlandó szolgálni. Ewa Koj, a részleg munkatársa nem zárta ki, hogy pénteken és a következő napokban a hadiállapot bevezetéséért felelős más személyek ellen is vádat emelnek.


Történelmi perek

Csütörtökön már vádat emeltek a hadiállapot bevezetése miatt Florian Siwicki volt nemzetvédelmi miniszter, a hadiállapotot bevezető “katonai junta”, az úgynevezett Nemzet Megmentésének Katonai Tanácsa (WRON) egyik tagja ellen – jelentette be a lengyel televízió hármas csatornája csütörtöki esti hírműsorában.

Az IPN katowicei részlege 2004 októbere óta folytat vizsgálatot a hadiállapot bevezetésével összefüggésben. Az intézet képviselőinek korábbi bejelentései szerint további vádemelésekre kerül sor 2006 első negyedévének végéig, és ez a határidő éppen pénteken jár le.

Egyszer már elítélték

Jaruzelskit egyszer már elítélték egy büntetőperben az 1970 decemberi tengermelléki zavargások vérbefojtása miattt, amikor a tábornok a védelmi minisztérium élén állt. A varsói parlament 1996-ban tisztázta Jaruzelskit mindennemű alkotmányos felelősség alól a szükségállapot 1981. december 13-án történt kihirdetésével kapcsolatban, melyenk célja a Szolidaritás szakszervezet megtörése volt.

Jaruzelskit és családájt nég 1940-ben Szibériába deportálták, amikor Lengyelország keleti fele az 1939-ben megkötött Ribbentrop–Molotov paktum értelmében szovjet megszállás alá került. Jaruzelski apja Szibériában halt meg, míg ő maga csatlakozott a kommunista mozgalomhoz, és pályája a Szovjetunióban megalakult lengyel hadseregben ívelt magasra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik