Nagyvilág

Irán kizárja az „olajfegyver” bevetését

Iránnak nem áll szándékában aduként bevetni az "olajfegyvert" az ország atomprogramja körüli vitában - hangoztatta az iráni külügyminiszter. A NAÜ ugyanakkor jelezte, hogy a nemzetközi közösség „kezd türelmetlen lenni”, de egyelőre Iránnak nem kell szankcióktól tartania.

Iránnak nem áll szándékában az olajfegyvert bevetni a nukleáris vitában – jelentette ki Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter pénteken Genfben. Teheráni megítélés szerint az energiaellátás az egész világ számára létfontosságú. Irán ezért teljesíti azon kötelezettségét, hogy kielégítse partnerországai energiaigényét, s nem fogja az energiát politikai eszközként alkalmazni.

Mottaki azt követően nyilatkozott, hogy a New York-i tőzsdén csütörtök este – két hónapja először – 67 dollárra emelkedett a kőolaj hordónkénti ára a Teherán és a nemzetközi közösség között az iráni atomdosszié ügyében feszülő ellentétekkel kapcsolatos aggodalmak hatására.

Az iráni külügyminiszter alacsonynak ítélte az országával szembeni nemzetközi szankciók bevezetésének kockázatát, annak dacára, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán 30 napos határidőt szabott Teheránnak az urándúsítással kapcsolatos tevékenysége felfüggesztésére. A BT nyilatkozata azonban nem pontosította, hogy mit tesz akkor, ha Irán nem tesz eleget a felszólításnak.

Kompromisszumot remélnek

Mottaki megerősítette, hogy országának az urándúsítással összefüggő tevékenység felfüggesztése továbbra sem áll szándékában, de elképzelhetőnek tartotta, hogy 30 nap alatt olyan kompromisszumot köthetnek, amelynek révén Iránnak nem kell lemondania az atomenergia felhasználására vonatkozó jogáról.

Irán akár el is kerülheti a szankciókat, El-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint ugyanis kifejezetten rossz ötlet volna büntetőintézkedésekt bevetni az iszlám köztársaság ellen. Mérsékelnünk kell a hangnemet, hiszen közvetlen veszéllyel nem álunk szemben – mondta. Azt üzenem Iránnak: a nemzetközi közösség kezd türelmetlen lenni és erre úgy kell válaszolniuk, hogy felvérteznek engem információval” – mondta a NAÜ főigazgatója.

Jack Straw brit külügyminiszter előzőleg közölte, hogy szankciók következhetnek, ha Irán továbbra is ellenszegül a nemzetközi közösségnek és nem hajlandó leállítani urániumdúsítási programját, amelyre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán felszólította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik