Külföld

IPI: 65 újságírót gyilkoltak meg tavaly

admin
admin

2006. 03. 30. 14:08

Tavaly is Irak volt az újságírók számára a legveszélyesebb terep, mert 2005-ben 23 újságírót öltek meg ott. A Közel-Keleten és Afrika északi vidékein 26, Ázsiában 20, az amerikai földrészen pedig 11 újságíró lelte halálát – áll a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) összesítésében.

A világ mintegy 120 országából több mint 2000 főszerkesztőt, kiadót és vezető újságírót hálózatba összefogó IPI adatai szerint Irakkal együtt a világ 22 országában gyilkoltak meg újságírókat a múlt esztendőben. 2000-ben 56, 2001-ben 55, 2002-ben 54, 2003-ban 64, 2004-ben 78, tavaly 65, idén pedig már 10 újságírót gyilkoltak meg szerte a világon. A szervezet szakértői a tavalyi esztendő adatai alapján arra figyelmeztettek, hogy továbbra is magas nemzetközi összesítésben az újságíró-gyilkosságok száma, és a sajtó számos országban arra kényszerül, hogy harcoljon az alapvető tájékoztatási jogának a fenntartásáért.

Az IPI országcsoportonkénti szekcióvezetőinek az összesítései szerint a gyilkosságokat, a fenyegetéseket és az újságírókkal szembeni tiltásokat, majd az ezekkel kapcsolatban kialakuló „öncenzúrát” tekintve a tavalyi év „iszonyúan rossz esztendő” volt a média szempontjából. A szervezet bírálataiból kijutott Kubának, Kínának, a Fülöp-szigeteknek, Venezuelának, de az Egyesült Államoknak is. Az IPI igazgatója emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban elzárásra ítélték Judith Millert, a The New York Times újságíróját, mert nem nevezte meg egy bizalmas forrását. Johann P. Fritz úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok így már nem fénylő példa a sajtószabadság szempontjából, ellenpéldaként említve a skandináv országokat.


A Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnevezésű nemzetközi szervezet korábbi adatai szerint összesen 63 újságíró vesztette életét munka közben szerte a világon. Az RSF úgy tudja, hogy a tavalyi esztendőben Irakban 24 újságíró és 5 segítőjük vesztette életét. Irak mellett a Fülöp-szigetek, Libanon, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mexikó, Oroszország és Fehéroroszország áll az újságírói szempontból legveszélyesebb helyek listájának élén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.